Cuma, Ağustos 08, 2008

LOZAN ANTLAŞMASI

Geçtiğimiz hafta sessiz sedasız, Lozan Antlaşması'nın yıldönümünü yaşadık, ben devlet büyüklerimizden nedense bu konuda hiç bir söz işitmedim, Belki de söylemişlerdir de kaçırmışımdır. Öyle ya şu anda bizi kucağa oturtmak için mücadele veren pek çok ülkenin, egemenliğimizi kabul ettiği bir antlaşmayı, kutlar vaziyette konuşmalar yapma, şimdi bize dost görünen bu ülkelere ayıp olurdu herhalde. Özellikle Dışişleri Bakanında bu gibi laflar beklemek zaten hayal, mesela emekli devlet memurlarına alınacak arabalar konusunda beyanatlar veren Reisicumhur acaba bu innemli gün için nme dedi. Başbakan RTE zaten meşgul olduğunda tenezzül bile etmemiştir herhalde. Medyamız çok yoğun olarak Serdar Ortaç ve bikinili Nükhet Duru haberleri ile iştigal ettiğinden zannederim bu günü atlamıştır. Atlamayanlar var ise, beni affetsinler, alınlarından öperim

Oysa ki birinci dünya savaşı emperyalizmine karşı duran başkenti Ankara olan Anadolu hükümetinin, dünya önünde verdiği satranç oyunu vari bir sınavdı. Bu günkü sınırlarımız ona göre çizildi, o haysiyetsiz Sevr antlaşmasının yırtılıp atıldığı, hür ve bağımsız bir ülke oluşumuzun teminat altına alındığı bir mütareke idi. Ayrıca ekonomik bağımsızlığımızı da elde etmiş,bizi adice kapütülasyonlarda. Padişahları, Galata tefecilerinden borç alan, Hasta adam Osmanlı devletinin hayasızca kabul etmiş olduğu ekonomik rehinlerden de kurtulduk. Daha sonra bu millet Osmanlının borçlarını da tıkır tıkır ödedi.

Benim yaşımda olanlar ve belki de bende 8-10 yaş küçük olanlar dahi, bu antlaşmaları okullarımızda okuduk, öğrendik, şimdi bunları bilen bir okul öğrencisi çok az. büyük dönüşüm çerçevesinde bunlar da her halde ufak tefek teferruatlar olara düşünülüp hepten unutturulacaktır.

Biz sağ olduğumuz müddetçe unutmayacak ve hep hatırlatacağız.

Şimdi bir hafta tatil,

Sevgiler

Hiç yorum yok: