Perşembe, Kasım 06, 2008

Hangi Mustafa


Benim için o hiç bir zaman Mustafa olmadı, hep Mustafa Kemal ATATÜRK oldu. Onunla gurur duydum, memleketimin en korunulası hazinesidir, hep öyle kalacaktır, kim aksini becermeye çalışırsa çalışsın..............

Onun insan olduğunu hep bildim, bilirim.

Benim için dogma değildir, tanrı değildir, etiyle kemiği ile insandır, ama aklıyla fikriyle öngörüleri ile liderdir.

Benim için mühim olan onun güzel fikirleridir, memleketimi kurtarmışlığıdır, ortaya koyduğu büyük eserdir.

Geri kalan ise kendi tabiri ile
"elbet benim naçiz vücudum elbet birgün toprak olacaktır"dır

Ama toprak olmayan fikirleridir. Eserleridir. Beni bu gün medeni insan yapan akıl almaz hüneridir ki hala dünyanın çoğu akıl erdirememiştir.

Zamanında yaşamış adı diktatör vs olan adamlar için artık kimse bir tek kelime etmezken doğumundan yüz küsur, ölümünden 70 yıl geçmesine rağmen hala konuşulmasıdır.

Savaş krizini yönetişindeki muhteşem üstü başarısıdır. İktisadi kriz dönemindeki muhteşem karma ekonomi modelidir. Devlet krizindeki maharetidir.

Karanlığa, dogmalara bunların devlet olarak yönetimine karşı çıkması, devleti akılcı ve laik olarak sosyal bir hukuk devleti yapması, memleket insanını ezik bir kulluktan çıkartıp bir vatandaş yapmasıdır. Dini bireyin kendi vicdanına bırakan bir sistemi getirmesidir.

Daha sayacak pek çok şey var. Buraya sığmaz.

O saydığım, sevdiğim, hürmet ettiğim, fikirlerinden feyz aldığım benim gibi insan olan ama farklı olandır. O fark onu "Kemal" yapmıştır

Mustafa filmine gittik sevgili ile. Filmin yapımcısı kendisinin ezik ve naif halini o melankolik romantizmini ve ağlak hitabetini koymuş, kendisinin gördüğü tarafları ile bir Mustafa yaratmış zaten Kemal diyememiş bir eziklikte.

Alkollü, ağlak, kadın avcısı, marazi, intikamcı, yanlız, arkadaş katili bir adam çizmiş.

Kızdım ama durdum ve dedim ki bu yazardan bu kadar Mustafa. Kendisi gibi birini tasvir etmiş herhalde. Kastı olsa daha iyisini yapamazdı, ama kasıtlı değil çok naif bir bünyeden doğmuş bu film.

İsterdim ki Nazım yaşasın ve o bir Mustafa Kemal yapsın, aynı kareleri koysun ama o anlatsın da çağlayalım gürleyelim.

Mustafa Kemal bile kurtaramamış filmi, son derece aşina olduğumuz resimler, bildiğimiz ama çok eksik anlatım. Tv'lerde bile gösterilemeyecek kadar zayıf bir yapım. Goran bile kurtaramamış hatta.

Ama, iyi ticaret, 29 ekim ile 10 kasım arasında konulmuş bir satış. Bizim gibi Atatürk sevdalılarını avlamak. En çok da 2.cumhuriyetçiler, şeriatçı takımı bayılmıştır. Ben paramı helal etmedim

Analar babalar, öğretmenler, sakın ola ki çocuklarınızı bu garip filme götürmeyin. Size "bana büyük Atatürk deiye anlatılan adam bu mu yahu? diyecektir, ona hayır değil diye ağlaya ağlaya anlatmak zorunda kalacaksınız gerçeği belki.

Haaa benim için güzel olan sevgili Atatürk'ümün yüzünü görmek, kalıbıyla kıyafetiyle güzel olan insanı seyretmek, fikirlerini hatırlamak. Bir de iki ayrı film kesitinde daha önce hiç hareketli görmediğim dedem Cevat Paşa'yı görmekti...



Şimdi Barton, hadi gel biz internet için bir film yapalım tüm kaynaklar benden ( elbette Msutafa filminin yapımcısının kaynaklarından bin kat fazla) sözler ve resimler senden. Hadi bakalım....

Bir söz de canım sevgiliye, sinemalerı hiç sevmediğin halde Atatürk deyip bu filme benimle geldiğin ve bu "eziyete" katlandığın için bin teşekkür.

Ne diyeyim, Başbakan ve/veya Cumhurbaşkanının tabirleri ile "hamdolsun, hamdolsun, bu film hayırlara vesile olsun"


17 yorum:

serrose dedi ki...

Insan uzak olunca duygulari daha farkli oluyor filmi izlemedim ama okuduklarim yetti icim acidi.
Yaziniz her zaman ki gibi ozet ve mesaj olmus biyerlere uamrim almasi gerekenler alir bu msji
sevgiler

Tanya's dedi ki...

Sevgili,

Gonlune saglik..olsun varsin ben yine izlerim filmi Cevat pasa icin..ama sadece korsan kayittan.. Bu zihniyete verilecek bir kurusum yok benim..

Ne guzel anlatmissin Atamizi... Ha birde biz turkcellde kalalim derim..

Tanya's dedi ki...

Sevgili,

Birde Barton fikrine bayildim. Butcede buyuk olmayan ama yurekte kocaman bir dokumanter cikmaz mi? Film adi altina saklanmayan..

Tanya's dedi ki...

Sevgili,

Gonlune saglik..olsun varsin ben yine izlerim filmi Cevat pasa icin..ama sadece korsan kayittan.. Bu zihniyete verilecek bir kurusum yok benim..

Ne guzel anlatmissin Atamizi... Ha birde biz turkcellde kalalim derim..

Taylan Sezginer dedi ki...

o kadar karışık duygular içindeyim ki...günlerdir bloglardaki yazıları okuyorum...bir şey yazamadım...filme de annem, kardeşim ve eşiyle gittik...annemin öfkesini tahmin edersiniz...dün gece can dündar'ı da izledim...kendi saptamalarımı yazayım herkesin izniyle:
1- Sinematografik olarak, bir sinema yapıtı olarak "Mustafa" başarısız bir film. Başı sonu ölçülüp biçilmemiş, hele tablo hikayesi gibi "güzel yakaladık izleyicinin gözüne sokalım" çabası var...Sürekliliği, belgesel de olsa dramatik bütünlüğü zayıf.Ayrıca Bregoviç'in müzikleri de başarısız...daha doğrusu bu da yönetmenin başarısızlığı, müzik kullanımı yanlış...
2- kendi adıma "karanlıktan korkma" bölümünü olumlu olarak görüyorum. "insani" vurgusunun gerçekten geçtiği yer orasıdır.
3- can dündar'ın kötü niyetli olduğuna asla inanmıyorum."sarı zeybek" de onun elinden çıktı değil mi? beceriksizlik ve basiretsizlik ettiği ise doğru.
4- can dündar'ın en büyük çelişkisi atatürk'ü putlaştırmayalım isterken, sinematografik olarak putlaştırmasıdır. dikkat edin, tıpkı dini filmlerdeki kutsal kişiler gibi uzak planlar ya da atatürk'ün arkadan göründüğü planlar yoğun kullanılıyor.can dündar, hala kendi içindeki çelişkileri çözememiş.
5- Can Dündar dün filmini açıklarken, aslında çok kötü bir sinema yönetmeni olduğunu da ispat etti. İyi bir film çekmişseniz, onu bir de izah etme gereğiniz olmaz. zaten o kendini ifade eder.
6- ama gelin şimdi can dündar'a değil milliyet'e kızalım."genç bakış" programında dedi ki dündar, "en tartışılacak konu tartışılmıyor, o da 1937'de atatürk'ün meclisteki veda konuşmasıdır." Filmi izleyenler hatırlayacaktır, net olan "bizim dinle işimiz yok" diyen bir konuşma o ve biz yeni öğreniyoruz.programın bu en can alıcı bölümü milliyet'te yoktu, çünkü dündar'ın bir saptaması doğruydu.bazen biz o istemeyecek olsa dahi atatürk'ü koruyoruz...o kadar net ve devrimci bir tavrı görmezden geliyoruz...
atatürk'ün eleştirdiğim yanları var, faşist kemalistlerden de her zaman korktum. ama onun değerini bilecek kadar da bilgi ve izan sahibiyim...dünyaya gelmiş en önemli adamlardan biri olduğu gerçeğini de kimse değiştiremez.ama hangi diktatörün 70 yıl sonra bile bu kadar ateşli savunucuları olabilir ki? "devrim önce kendi evlatlarını yer"...mustafa kemal, arkadaşlarına ve hatta kendine rağmen bize bir ülke vermiştir.
dündar'ın bir eleştirisi de "itiraz eden çok ama onun için yeni bir şiir yazan yok, ya da yeni bir öykü yazan yok" anlamındaydı ki bu doğru...
o yüzden ben varım, "nasıl yaparız" sorusuna yanıt aramaya...
ama "mustafa"yı sevmeye, "atatürk'ü" saymaya ve yaptığı hataların nedenini anlamaya çalışarak "kemal"le barışmaya soyunan bir projede varım tabii...

Ersin dedi ki...

Sevgili Serrose maalesef durum bu, bir takım ahmaklar da ne olacak canım Atatürk'ü her yönü ile tanıyalım diyor, bilseler ki Atatürk'ü daha lider hali ile anlayamamış olan insanlar ve onun düşmanları için bulunmaz bir nimet ve ortam hasırlıyorlar.

Ersin dedi ki...

Sevgili teşekkür ederim canımsın.
ancak türkcell fikrine pek sıcak bakmıyorum hala zira ben onların filme finansman sağlamnamalarını filmin ezik anlatımına değil de benim "her zümreden müşterim var o nedenle finans sağlamam" demelerine kızdığım için tepkileniyorum, üstelik yarısı ruslara ait olan bir şirket adı üzerinde şirket yani ticaret ortaklığı, yani para herşeyden önde olan bir organizasyon, yani onlar için Atatürk, memleket falan faketmiyor yeterli kâr artsın, hisse senetleri yükselsin. Budur.

Ersin dedi ki...

canım sevgili ben de Barton fikrinde israrcıyım ama aceşe etmiyeceğiz.

Ersin dedi ki...

Barton'cuğum, teknik ve genel analizini gönlünle değil aklınla yapmışsın. İçinde kopan fırtınayı tahmin edebiliyorum.
Çok güzel yazı ellerine sağlık, Anne'ne özellikle hürmetlerimi söyle yanaklarından öp, muhakkak tanıştır beni bu cumhuriyet kadını ile

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

blogları dolaşıyorum pek çok yazı yazılmış bu konuyla ilgili..zevkler göreceli tabi...kimisi çok beğenmiş..!!geçen gece Ata'nın manevi kızı ülkü çıktı tv'ye ..çok kızmış anlaşılan..Atatürk hep içki ve sigara içen boş boş oturan biri olarak anlatılmış,kesinlikle başka bir amaç var bu flimde dedi...henüz bende izlemedim ama eğer öyleyse çocukların izlememe konusuna bende katılıyorum...

Ersin dedi ki...

Sevgili içimden geldiği gibi, haklısınız zevkler göreceli elbette ama maalesef konu çok hassas ve katiyen geşeklik kaldımayacak bir konu, bu nedenle hassasiyetimizi belirtiyoruz.
Ben yapımcının kasıtlı davrandığını zannetmiyorum zira aynı kişi sarı zeybek'i de yaptı. bence sözler amacı şaşkınca aştı
yorumunuza teşekkürler

Adsız dedi ki...

Atatürkü ve Cumhuriyeti anlatmaya çok sığ kaldı bu film.
İşine gelenler çok kullanacaklar bu filmi bu yüzden bize daha çok iş düşüyor.
Bu ülkede Atatürk ve Arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyetin önemini anlamak istemeyenlere anlatmak için daha çok çalışmalıyız.

Ersin dedi ki...

Zeyacığım, ne kadar haklısın, elbette bize çok iş düşüyor, her zamankinden de çok hem de üstelik bunu bıkmadan usanmadak birilerine hoç görünmeye çalışmadan yapmamız lazım, işimiz zor ama aydınlığımız bol...

Verda dedi ki...

Bu iğrenç filme gitmeyeceğim. Ya ben Atatürkçülükten sıkıldım desem... Yani bunu bu fikirleri devamlı savunmak durumda olmaktan. belki yazılarımla değil ama içten içten... İleri gitmek, farklı konuları konuşmak ve senin güzel kaleminden farklı konuları okumayı isterim. Bütün blog neredeyse hep Atatürk... Yani sözüm aman yanlış anlaşılmasın; bence dünyadaki TEK lider (ve abarttığımı sanmıyorumI ve en çok saygı duyulan lider olmalı diye düşünüyorum ama sanırım başımızda bu reziller olduğu sürece senden hep bu yazıları okuyacağız...

Dün gazeteye bakıyordum, Azeri fist lady resimlerini gördü. Nutkum tutuldu. On değil, bizimkine yanı başında... Aman Tanrım... Neler oluyor bu ülkede.. Biz niye ileriye dönk yatırımları konuşup trtışamıyoruz bu ülkede. neden hep ATATÜRk ü ve ATATÜRKçülüğü konuşuyorzu ya? buna çok sinirleniyorum.

Halbuki...Halbuki şöyle bir konumuz olsa : Ya acaba bizim uzay üssümüz Çin inkinden ne kadar daha ileri? YA da ya bizim atletimiz önümüzdki sene yine altın madalya alır mı? Ya da, AIDS e çare bulabilen doktorumuz İstanbul Üniveristesinde ders vermeye devam mı etmeli? Ya da Türkiye ye eğitim için gelen yabancılar artıyor; ya da ben Türkiye deki sağlık hizmetinden çok memnunum ama şu yabancılar yüzünden randevu almak çok zor; ya da aman ne güzel ben bugün 15 dakikada karşıya geçebildim. Bu yeni yollar çok iyi oldu?????

Gibi gibi gibi...

Bilmem anlatabildin mi????

Ersin dedi ki...

Verdacım kusura bakma, ben yaşadığım müddetçe burada Atatürk'ten bahsedeceğüim, arada kalemimden lay lay lom lar yazıyorum. hem başımızdaki bı rezii adamlar deyip hem de Atatürkçülükten bahsetmemek olacak bir şey gibi gelmiyor bana. Bu konuda ciddi ve hassasım. Bence Atatürk yazılarımı okuma diğerlerini oku

Verda dedi ki...

Yok Ersincim yanlış anladın. Hem de tamamiyle... Yazman çok süpe, çok şahane. Ve ben zevkle keyifle okuyorum. Ve tam destek sonsuz destek. Keşke bende senin kadar bilgili olsam (sayenizde oluyorum) ve bende yorumlu yazabilsem...

Benim burada demek istediğim nokta aslında, keşke Türkiyemiz gibi bir ülkede, artık Atatürkçülüğü konuşmak zorunda kalmasaydık. Keşke Atatürkün bıraktığı yerden daha ilerilere götürebilseydik Keşke daha ilerizi olsaydık anlamındaydı. Bak yanlış anlaşılmışım. Doğrudur, beceremiyorum bazen fikirlerimi doğru yazmayı. Belki de daha çok üzerinde düşünüp daha düzgün belirtseydim demek istediklerimi....

Üzüldüm şimdi yanlış anlaşıldığıma.

Ersin dedi ki...

Oh be verdacim simdi anlastik

sevgiler