Perşembe, Ağustos 06, 2009

dün gece

baksana......
itiraf ediyorum
dün gece çok kötü birşey yaptık biz
müzik dinledik
hem de kongre vadisinde
kadın erkek yanyana,
üstelik adam museviydi
onunla yetinmemiş budist manastırında da feyz almış
ve de başında fötr şapka vardı,
aşktan, sevgiden, nefretten, kadından, savaştan, susmaktan, Suzanne'dan, Marianne'dan bahsetti
biz de eşlik ettik
halleluyaaa....................bile dedik Hristiyan'lar gibi
acaba ahlaki çöküntü içinde miyiz ?
Bilmem!
Bir gün sen de gelir misin acaba ? kalıplarını kırıp
yahu bunlar ne dinliyor der misin ?
yoksa aklında bizi bunlardan da mı mahrum etme fikirleri var ?

Şaka bir yana dün muhteşem bir konsere götürdü beni canım sevgili..... öykece kalakaldım, bu kendimce 38 yıldır dinlediğim, her defasında içime işleyen şarkıları..... sağol canım sevgili var ol beni mest ettin sen de hep mutlu ol......
kırk yıl düşünsem Leonard Cohen'i capcanlı dinleyeceğim aklma gelmezdi, bu da oldu şükür, hayatta en istediğim şeylerden biri.

74 yaşında bir çınar, sanki 50'lerinde gibi, orada, keyifle dinledik, şarkılarını konser bahanesiyle acaip değiştirmemişti, sanki plak dinler gibi, ses düzeyi nefes aldırmayacak gibi değidi, hiç kasmadı kendini engiiiiiin bir tevazu ile dimdik durarak, söyledi. yaptığından keyif alma dönemindeydi belli, her bir orkestra elemanının, geri vokalcilerin önünde eğilerek, şapkasını göğsüne yaslayarak saygı ile durdu, seyirci tıka basa doldurmuştu, kimse kalkıp gitmedi. kimse sihiri bozmadı, kimse bitsin istemedi, herkes biliyordu şarkıları ama huzur içinde dinledi o da saygı ile söyledi bin teşekkür ederek. 9 kişilik muhteşem orkestra herkes sakin huzurlu herşey tam zamanında ve bir isviçre saati kadar güzel çalışıyor.

gözlerim doldu hep, bir özlemden değil bu 38 yıllık arkadaşımla bu kadar samimi ve huzur içinde bulunmaktan, rüya gibiydi tam bir rüya....

çok yaşa Cohen, umarım bir daha gelirsin güzel şehrime umarım gene görürüm ve dinlerim seni.

Bu vesile ile benden 13 yaş büyük ağabeyim Basri Saran'a içimdeki bir teşekkürü ileteyim, ağabeyim benim idolümdü, (yarım asırı devirdim hala daha öyledir) Robert kolej falan gibi en güzel okullarda okur, şahane tenis ve bir büyük takımdan transfer teklifi alacak kadar güzel futbol oynar, bir yandan konservatuvara gider, Franz Liszt'in Macar Rapsodisi'ni ellerini çapraz ters ederek çalacak kadar güzel piyano çalar, New York'taki daimi sergisinde resmi olacak kadar güzel resim yapar, muhteşem araba kullanır, acaip kitap okur, müziğin en güzelini dilerdi ( hala da yapıyor şükür ) .
İyice esmer olmasına rağmen, yemyeşil gözleri, pırıl pırıl ve bemneyaz dişleri, mütenasip ölçülerdeki vücudu ve gerçek yakışıklılığı ile kızların gözdesiydi, hala daha çok etkileyicidir :) .......
Her kıyafeti ayrı yakıştırarak giyer, imkanı dahilinde iç çamaşırından, ayakkabısına kadar kaliteli giyinir hala daha.
Yemeği az ama iyi olursa yer, içkiyi çok iyi bilir ve en iyisini içer yoksa da tırışkadan birşey içmez.
Beni çok sever ve her şeyi iyi yapmamı ister hala daha eminim.
ilk bira köpüğümü o içirtmiştir, ilk drambuei mi de, araba kullanmayı öğretmiştir daha 12 yaşımda, o inanılmaz spor Jaguar'ını kullanmama izin vermiştir, müzik zevkini aşılamıştır bana mesela, 1971 yılında bana Leonard Cohen'i dinletip hikayesini ve şiirlerini anlatarak ve daha niceleri ile, Benim içim biraz da Leonard Cohen'dir o, herşeyi bilen gerekmedikçe hiç konuşmayan konuşunca da insana "yahu ben de hiç bir şey bilmiyormuşum en iyisi bu adamın yanında susayım bari birşeyler öğreneyim" yada "aman ben bu adamla başa çıkamam her türlü karizma bunda en iyisi gideyim" dedirten.
Biz ağabeyimle öyle mıç mıç bir ilişki içinde değiliz, birbirimizi çok sevdiğimiz her konuşmamızdaki ses tonumuzdan belli olur, çok yaşa ağabey, bak Leonard Cohen 74 yaşında aslanlar gibi sapasağlam, sen ondan 10 yaş küçüksün 74 yaşında da seni böyle zımba gibi göreyim. Canım abim.... çok yaşa .. hala herkes seni kıskansın zira senin gibi adam pek görmüyorum etrafta.....

Canım sevgili bir kere daha bana bu muhteşem hediyeyi verdiğin için bin teşekkür, sağol var ol....

9 yorum:

Tanya's dedi ki...

Sevgili,

Az bile..keşke imkan olsa da evimizde ağırlasak değil mi..uzun sohbetler etsek..o inanılmaz ingilizcesi ve ses tonunu bir de çıplak duysak..ah..ah..

Ahlaki çüküntü mü dedin sen?..gülerim ben..keşke herkes biraz çökse de memleket daha da keyifli bir hale gelse..

Ah Basri ah..ben bayılırım..konuştuğunda ağzının içine düşerim...ne güzel adam diye..gelse ya güzel adam adaya..

Çoook..

Ersin dedi ki...

yaaa sevgili sana da öyle geldi mi sanki çağırsan gel desen gelecek evde oturup öyle sakin sakin anlatacak.... keşke...
yok canım bize keyif yasak kavga ve gürültü olacak ki kişisel reyting olsun
valla abimi çağırayım belki gelir,,,
çooooooooook

derin dedi ki...

hep tanya götürüyor konsere yurtdışına oraya buraya .
sende onu götürmelisin, bazı davranışlarını sevmıyorum en basiti kapalılarla at fotolarını yanyana koyup yorumsuz deyip sonra imalarda bulunup aşağıladıgı için ama genel olarak iyi biri oldugunu düşünüp "uzaktaki yakınım" diyorum ona .

süpris yap ona bugun sende.. müthiş güzel bir yeşil salata yap..aşk dolu yesin mutlu olun..

sevgiler

DERİN

Ersin dedi ki...

Derin,
çok şekersiniz, aslında çok da fena değilimdir tabii ben de bazen götürüyorum bir yerlere, ayrıca tavsiyeniz ne kadar da zamanında oldu inanın ki şu anda akşam için bir kaşık yağda karışık sebze kızartması yapmaktaydım. aynen dediğiniz gibi yeriz.
mutlu kalın

Tanya's dedi ki...

Derin,

Bende karışıyorum hemen burdan..Sevgili beni benden çok düşünür..herşeyi..benim bile aklıma gelmeyenleri...ben ona yetişemediğimden ancak bir yerlere götürerek gideriyorum bu eksiğimi..

Sevgiler,

Ersin dedi ki...

:) canımsın sevgili

derin dedi ki...

süperlerin başkanı ozaman:)

HER TELDEN dedi ki...

çok şekersiniz,hergün sizi takip ediyorum,günlük yazılarınız yetmedi arşivde ne varsa okudum,hep tanya hanımın hem de sizin,düğünüz,gezileriniz,birbirinize karşı aşk dolu sözlerinizz,süpersiniz siz:)
örnek alınası muhteşemmmm sevgililer:)
bir elmanın iki yarısı gibisiniz)
sevgiler

Özgür Turan dedi ki...

Hocam, ben de pek severim kendisini. Gidemedim ama sizleri okuyunca çok duygulandım. GErçekten eşi bulunmaz adam. Hıı bu arada büyük günah işlemişsiniz gerçekten aman diyim...
Derslere ara verdim şimdilik ama bomba gibi döneceğim yakında:) Özledim ashramı. sevgiler.