Perşembe, Ağustos 13, 2009

fikir.....


Şimdi, bu sigara meselesi hakkında gene düşündüm, acaba ben mi sabit fikirliyim nedir diye...

Daha önceleri, otobüslerde ve uçaklarda, minibüste, dolmuşta, tünelde ve her araçta sigara içilirdi, sonra bunlarda sigara içilen yerler ayrıldı, aradan da yıllar geçti.


Şimdi hatırlamıyoruz bile işte aynı şekilde, mesela meyhanede de alışılacak, ne var bu denli büyütülüp komplo teorileri üretilecek kadar isyana diye.....

Eh, baktığınızda gayet de mantıklı geliyor insana ne kadar da doğru, saf ve temiz bir düşünce... Zaten büyüklerimiz de bizi bu gibi, sağlığa zararlı şeylerden korumak için mücadele ediyor.

Bir saf köşe yazarı demiş ki bakın 20 yıl geçtiğinde böyle yerlerde sigara içildiğini hatırlamayacağız bile.

Eveeeet gayet doğru, doğru ama yanlızca Aristo mantığı ile doğru. Otobüste yasaklandı 20 yıl sonra unuttuk,

meyhanede yasaklandı 20 yıl sonra unutacağız demektir.

Yani biber acıdır, gerçek te acıdır öyleyse gerçek biberdir............

Yakından uzaktan alakası yok, insanların sosyalleşerek ya da tek başına günlük yaşamdan uzaklaşarak vakit geçirdiği, neşelenilen, kederlenilen, sohbetler edilen, bir alandır. Diğeri, ise "aman bir an evvel varacağımız yere varsak" dediğimiz genelde sıkışık, bolca eziyetli ve de hareketli bir mekan.

Birinde içtiğiniz içki veya kahvenin mütemmim cüzüdür neredeyse sigara, zaten oraya gelen oranın durumunu bilir istemezse de gelmez bu kadar, ama diğerine en azından sabah ve akşam binme mecburiyetiniz vardır.

Şimdi içki içmeyen biri meyhaneye gider mi, yooo işte bu kadar.

Biraz önce, oturduğum kahvenin sahibi Fatma hanım diyordu ki hadi yaz diye idare ettik kışın ne yapacağız, yoksa benim üniversitede okuyan 3 kızımı devlet mi okutacak zira kışa heralde kapatacağız bu gidişle.....

Dönelim bizim naif yazara haklısın üstad, böyle yerlerde sigara içildiğini 20 yıl sonra unutacağız, zira az zamanda meyhaneler, kahvehaneler ortadan kalkacak, ortada Çiçek Pasajı, Nevizade, Yılmazın Kahvesi kalmayacak, artık gülsuyu, şerbet, diz çöküp çişini alaturka helaya icra ederken düşünürsün bu yazını.....

not: bu yazıyı yazan sigara içmeyen biridir.




11 yorum:

Tanya's dedi ki...

Biz balık hafızayız..ben ucakta içildiğini hatırlıyorum...muhtemelen de çok yakında Çicek Pasajı..Nevizade unutulacak.

Hah Fatma hanıma söyle devlet 3 cocukokutmuyor ama 3 çocuk doğurun diyor..devletin yardımı bununla sınırlı..o doğurduğun 3 taneye de çekyat yardımı ancak..

Gecen gece gittiğimizdeki hali hatırla...sigara içenler bir tarafta..sohbetler yarım yamalak..hedefte bu haklısın..ben sana sonuna kadar katılıyorum.

Sigara yasağının üzerine sökülen pisuarlar belki insanları biraz düşünmeye iter.

Ersin dedi ki...

sevgili ne yazık ki dediklerinde haklısın.
yakın zamanda Barselona'daydık bir sigara sıkıntısı yaşadık mı? orası avrupa birliği ülkesi değil mi, yoksa aaaaa
üç çocuk iyidiiiir artık kahveye meyhaneye gitmek yok adamlar evde bol bol çocuk yapılır....

Ersin dedi ki...

yaaa
ayrıca geçen gün gittiğimiz yerdeki durum tam bir komediydi, terastı, ama yanlarda 1 metre yükseklikte camlar vardı ( üstü açık sadece şemsşyemsi birşey ver) arada bir boşluk orada bir sehpamsı yüksek masa üzerinde insanlar, sohbet bozulmasın diye topluca kalkılıp sigara içen içmeyen oraya gidildi ee ne oldu hep beraber gene sigara solundu hahhha ben bile içtim yahu

SİYAH ULAN! dedi ki...

bu sigara yasağı uygulamasına diğer ülkelerde olduğu gibi bazı esneklikler getirilmesi gerektiği açık, zira zaten ekonomik krizin vurduğu işletmelerin çoğu bu yasakla birlikte kepenk kapatma sınırına dayandı, umarım yakın zamanda gündeme alınıp harekete geçilir.

yalnız yazınızda katılmadığım bazı noktalar var şöyle ki; tamam kabul meyhaneye ya da kıraathaneye giden biri zaten bazı şeyleri göze alarak gitmiştir o mekana ve çok büyük bir çoğunluğu da sigara içen kişilerdir ama bir cafeye, restorana ya da nezih bir bara (birahanelerin dışında) giden birini kimsenin göz gözü görmeyen, dumanaltı bir ortama sokmaya hakkı yok diye düşünüyorum. bu uygulamadan önce birçok kez sigara dumanından resmen gözlerim yaşardığı için o mekanı terk etmek zorunda kaldım. söyler misiniz buna kimin hakkı var? ha böyle mekanlarda da sigara içenler için ayrı bir alan ayrılması gerekir o ayrı. ben her zaman hayatın her alanında özgürlükten yana oldum ve olmaya da devam edeceğim, ama bu özgürlük başka kişilerin özgürlüklerini çiğnemediği sürece..

SİYAH ULAN! dedi ki...

bu arada wikipedia'da küçük bir araştırma yaptım ve gördüm ki farklı esneklikteki yaptırımlarla sigara yasağı uygulayan (içlerinde birçok Avrupa Birliği ülkesi de mevcut) 81 ülke var;

http://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_bans_by_country

SİYAH ULAN! dedi ki...

bu arada konudan bağımsız olarak; sizden gündemi yakından takip eden biri olarak son günlerin bir numaralı tartışma konusu "kürt açılımı" hakkında da bir değerlendirme yazısı bekliyoruz ersin bey..

Ersin dedi ki...

SİYAH ULAN!

ilk yorumunuza tamamen katılmaktayım, yazımda özellikle meyhane ve kahvehane olarak tefrik etmiştim, diğer taraftan gene de tamamında bir yeni düzenleme şarttır. Bu hali ile ortada son derece çirkin grafik özellikler içeren, adeta komünist zamandaki doğu avrupa ülkeleri tadında bir yasak levhası ve yasağa uymamai için direnenler var. Ben okuduğum hukuk derslerinde şunu öğrenmiştim, yasa koyucu koyduğu yasaların uygulanır olabilmesi için düzenlemeler yapmalıdır, olmadığı taktirde kerhen kabul edilir gibi görünen yasaya her zaman infial olur.

İkinci yorum ve güzel araştırmanız için teşekkürler, ben de yurt dışı gezilerimde görüyorum ancak mesela, bize çok benzeyen yunanistan ve ispanya gibi ülkelerde böylesine katı ve bezdirini, rahatsız edici bir uygulama ile karşılaşmadım, hatırlatmalıyım ki ben sigara içicisi değilim ancak düzenlemelerin makul ve mantıuklı olması gerekli diye düşünmekteyim.

Üçüncü yorumunuzda talep ettiğiniz konuda fikir beyan etmem için önce bir adının olması gerekiyor ki maalesef yok. Bay İktidar Partisi Başkanı ( ki bazı görüşmeleri bu isimle yapıyor ve ekibi, çeşitli betimlemelerde bulunuyorlar. adını koyalım, "Kürt açılımımı mı?", Kardeşlik ve demokrasi açılımı mı?, Anneler ağlamasın açılımım mı?, Aynı kıbleye dönme açılı mı?, hatta bizatihi "açılım" ne demek. Tabii sorularım hep olacak, 7 yıldır iktidar olan bir hükümet bunu yeni mi anladı. Üstadım daha adı belli değil, içerik ise hiç belli değil tamamen son günlerin tabiri ile ucu açık, bu durumda bize düşen durup beklemek ve konuyu iyice anlayıp alkış tutmak yada muhalefet etmek bunu yapmak ta yurttaşlık vazifemiz. Durum hamasi nutuklar atıp parlamentoda ağlaşmaktan öte.

SİYAH ULAN! dedi ki...

yarın imralıdaki muhattaptan(!) gelecek yol haritası bazı şeylere ışık tutacaktır diye düşünüyorum, ondan sonra yorum yapmak daha sağlıklı olacaktır..

su dedi ki...

Şu anda mevsim yaz diye birşeyler idare ediliyor, ofisimizin olduğu cadde cafe ve barlarla doludur, kışın durumu tahmin edebiliyorum, çoğu kapanma noktasına gelecektir eminim, çünkü çoğu küçük işletmeler ve birçok insan evimde içerim daha rahat diye düşünmeye başladı bile.
bende sigara içmiyorum ama içenler içinde bir düzenleme yapılabilirdi diye düşünüyorum..

birde şu iğrenç afiş meselesi var ve galiba beni sigara dumanından daha çok rahatsız ediyor, resmen göz zevkimi bozuyor, her gittiğim mekanda kocaman berbat renklerle, gözüme gözüme giriyor.
biraz daha özenli, daha göze hoş görünür yapsalarmış keşke..

Ersin dedi ki...

Su,
Haklısınız ve de öyle olacağı kesin,
afişin dizaynı bir felaket, renkleri ise amerikanize işte ne güzel, TCDD de aynı renklere büründü ya yaşasın anglo saksonizm amerikanizm

ayşe dedi ki...

yorumlarımı neden yayınlamadınız? cesaret edemezsiniz çünkü. adsız diye demeyin çünkü sizi destekleyen adsızları yayınlamışsınız.