Çarşamba, Ağustos 18, 2010

Dandik Üniversiteler

Haber CNNtürk'ten,

Türkiye'de neredeyse her gün bir üniversite açılır oldu. Ancak bu üniversitelerin çoğu yetersiz kaynak, olmayan eğitim görevlileriyle lise düzeyinin üzerine çıkamazken "Dünyanın En İyi Üniversiteleri" listesine sadece 1 üniversiteyle girilebilmemiz de "gecekondu üniversite" sisteminin yanlışlığını bir kez daha gözler önüne serdi.


Başbakan Tayyip Erdoğan bir konuşmasında iktidarları döneminde 63 üniversite açtıklarını söyleyip bununla övünürken bir başka konuşmasında da "Her üniversiteli iş bulacak diye bir şey yok" diyerek mantar gibi kurulan "gecekondu üniversitelerden" mezun olmanın iş bulmak için yeterli olmayacağını bir nevi itiraf etmişti.

Gecekondu üniversitelerin sayısı artarken eğitimin kalitesindeki gerileme ise sürüyor.

Her yıl yapılan dünyanın en iyi üniversiteleri seçiminde Harvard Üniversitesi 8. yılında da birinci olurken, Çin'deki üniversitelerin yüksek performansı dikkat çekti. Türkiye'den ise listeye giren tek üniversite 424. sıradaki İstanbul Üniversitesi oldu.

2003 yılından bu yana Şanghay Ciao Tong Üniversitesi'ne bağlı bir merkezin yaptığı araştırmada, bu yıl ABD ilk 10'a 8, ilk 100'e ise 54 üniversitesini sokarak, listenin en iddialı ülkesi oldu.

Hani gençlerin ve ailelerin yıllarca daralıp, hayat memat meselesi yaptıkları girilemeyince büyük acılar yaşanan üniversitelerimizin durumu bu...

Şans eseri İstanbul Üniversitesini kazanırsan işte dünyadaki 424. önemli okuldan mezun biri olacaksın...

Hani nerede adı sanı şanı kendinden menkul vakıf üniversiteleri falan, havalar binbeşyüz ama esamesi bile okunmayan kazıkçı eğitim kurumları...

Hani Başbakan diyor ya dünyanın 17. ekonomisiyiz diye, al gözüm gör üniversiteler (biri hariç) klasmanda bile yok...

 Vah vah...

5 yorum:

Verda dedi ki...

Dün ben bu konuya kafamı taktım...Oturdum saatlerce baktım inceledim. Academik sıralamayı neye göre yapıyorlar vs vs vs... Herşey doğru geldi. Deyiminle "gecekondu" üniversiteleri geçtim de, hani Boğaziçi, hani Mimar Sinan???? Hani ? Hani? Yani Polonyadaki bilmemene üniversitesi bizim Boğaziçinden daha mı iyi? Maalesef evet! Zaten ülkenin genel durumundan, insanların kültüründen de belli oluyor. İstanbul üniversitesinin girmesi bile mucize!!! Fazıl Say ne doğru anlatmış.. Ne kadar hakikat var söylediklerinde.. Arabesk kültürü işte!!!!

Ersin dedi ki...

Cok haklısın Verda'cığım üstelik maalesef kültürsüzlük ve avamizm bir meziyet gibi algılanır oldu

Feride Nizamettin dedi ki...

ben de enerji ve tabii kaynaklar bakanımızı bu vesileyle ayrıca sevgiyle anıyorum. kendileri geçenlerde yaptıkları açıklamada ülkemizin bilmem kaç trilyor kilovat saatle cumhuriyet tarihinin en yüksek enerji sarfiyatına ulaştığını buyurdular. hem her işimizi yapmak hem de bunu yaparken enerjiden tasarruf etmekle öğünmek değil midir bunun doğrusu?

son dönemlerde hep bi şişkinlik var bünyede ama yemekle alakası yok hiç :(((

Tanya's dedi ki...

Gecen yıl IU bile girememişti bu sırlamaya..bu sene en azından bir okul var.

Zaten acılan onca universiteden mezun bir ik cocuklar konuşursan gecekondu kültürün hakim olduğunu ve cocukların içlerinin "bomboş" olduğunu görürsün..sabrın yeterse elbet.

Adsız dedi ki...

İççler acısı . Kızım Eylül'de bi terslik çıkmazsa Macaristan'da üni başlayacak. Bir eğitimci olarak nefret ediyorum bu sistemden ,vurdumduymazlıktan artık .Millet daha övünsün bakalım Bilkentliyim , şurdnım burdanım diye .Vahh ki ne vaaaah.