Üç çocuk yapması istenen hatta telkinde ziyade em redilen, evde oturtulan, okuması hoş görülmeyen, örtüler altına sokulmuş, örf adet vesaire gibi tanımlarla susturulmuş, baba, koca, ağabey ezikliği, mahalle ve toplum baskısı ve töre tehdidi altında bulunan ülkemin, güçlü kadını yerin burası değil biliyorum ama kendini geçtiğin ülkeler ile kıyasla. Yerinden memnunsan iyi değilsen silkelen ve bu durumu irdele.
Unutmaki sıralamada seni geçen ülkelerde çok önce haklar elde ettin, ama hakların her geçen gün gaspesilmekte...
Haberi bir oku... Gene de sen bilirsin...
Dünya Ekonomik Forumu’nun kadın-erkek eşitliği konusunda yayımladığı yıllık rapor açıklandı. Başbakanı da bir kadın olan İzlanda, bu konuda yine başı çekerken Türkiye, 134 ülke arasında 126’ncı olabildi. Cenevre merkezli örgütün çalışmasında kadınların sağlık, eğitim, ekonomik güç ve siyasi temsil gibi alanlarda erkekler karşısındaki durumu ele alınıyor.
Listede kuzey ülkeleri cömert annelik ve babalık izinleri, yüksek eğitim standartları ve devletin sübvanse ettiği çocuk bakımıyla başı çekiyor. Birinci sıradaki İzlanda’yı Norveç, Finlandiya, İsveç, Yeni Zelanda izliyor. 134 ülke arasında geçen yıl 129’uncu sırada yer alan Türkiye, bu yılsa 125’inci sırada. Sağlık alanında 61’inci, siyasette 99’uncu, ekonomik katılım ve fırsat eşitliği konusunda 131’inci, eğitim konusunda da 109’uncu sıralarda yer bulan Türkiye’nin geride bıraktığı ülkeler Fas, Benin, Suudi Arabistan, Fildişi Sahilleri, Çad ve listenin son sırasındaki Yemen.
Listede İngiltere geçen yıl da olduğu gibi 15’inci sırayı alırken, ABD ilk kez ilk 20 ülke arasına girmeyi başardı. Fransa geçen yıl 18’inci sıradayken bu yıl 46’ya gerilemiş durumda. Bu gerilemenin sebebi olarak Fransız hükümetindeki kadın bakan sayısının azalması gösteriliyor.
Bu arada, listede ABD de gelişme kaydeden ülkeler arasında yer alıyor. 2009 endeksinin 31’incisi ABD, Başkan Barack Obama’nın yönetimde kadınlara daha fazla rol vermesi ve kadın-erkek arasındaki ücret farklılığının düşmesiyle bu yıl 19’uncu.
En kötüler ekonomi ve fırsat eşitliği Raporda tüm ülkelere bakıldığında, kadın-erkek eşitsizliğinin en düşük seviyede bulunduğu alanların sağlık ve eğitim olduğu görülüyor. Ekonomiye katılım ve fırsat eşitliği konusundaysa ayrımcılık en yüksek seviyede. Afrika ülkeleri arasında kadın-erkek eşitliği konusunda en ileri ülke 8’inci sırada yer alan Lesotho olurken, Asya’da bu konuda başı 9’uncu sıraya yerleşen Filipinler çekiyor. İrlanda’nın 6’ncı, Danimarka’nın 7’nci, İsviçre’nin 10’uncu sırada bulunduğu listede bu ülkeleri İspanya, Güney Afrika, Almanya ve Belçika izliyor.
Dünya Ekonomi Forumu kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab, cinsiyet eşitsizliğinin düşük olmasının, ekonomik rekabetle doğrudan bağlantılı olduğunu, bir ülkenin büyümesi ve refaha ulaşması için kadınlara eşit davranılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye geçen yıl da Katar, Mısır, Mali, İran, Suudi Arabistan, Benin, Pakistan, Çad ve Yemen’le birlikte ‘Toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından en kötü durumda olan ülkeler’ arasında yer almıştı.
Hello world!
5 yıl önce
6 yorum:
Eh birilerini de geçmişiz ama Hocam...ağlanacak halimize gülelim bari..
Maalesef kendi yöneticilerimiz eşlerini evlerinde örtüler altında tutarken, kabineye kadın yığacak değiller..kadın ne kadar evde, örtülü ve cocuklu o kadar mübah..peh..üçte yetmez beş tane o zaman.
Ülkemizde kadın/erkek eşitliği için uğraşan ve bayanlara daha çok özgürlük kazandırabilmek için ter döken büyüklerimiz var neyseki..
Eğer demokratik bir ülkeysek, anti-demokratik davranamayız. Başı örtüsüz kişiler camiiye girebiliyorsa (örn.turistler) başı örtüsüz insanlar da her yere girebilmelidirler. Askeri hastane, vs..
Durum karışık :))
selamlar ersin bey.
ben bir galatasaray tarihçisiyim.
sitenize internet'te rastladım.
cevat paşa'nın torunuymuşsunuz.
sizinle temasa geçmemiz mümkün müydü acaba?
sevgilerimle.
melih şabanoğlu
melih.sabanoglu@hotmail.com
Merhaba Ersin abi,
Valla hiçbir yorum yapamıyorum artık ülkem hakkındaki haberlere söylenenlere. Eylülün 7sinde Macaristan Konsolosluğuna öğrenci vizesi başvurusunda bulundum hiçbirşeyim eksik olmamasına rağmen bana vize verilmedi ve çalışan memur yüzüme ne dedi biliyormusunuz ?''Siz 3. sınıf vatandaşsınız hadi paranız varsa Bilkentte okuyun ne işiniz var sizin Macaristan'da ?'' Siz şu an bunları okuduktan sonra nasıl şok yaşadıysanız aynı şekilde oldum ne diyeceğimi bilemedim.Dışışlerine kadar çıktım avukat tuttum ve 2 aydır uğraşıyorum ama hiçkimse ilgilenmiyor.Bilmiyorum biz bu hale nasıl geldik getirildik ama durumlar çok üzücü.
Kontiki, ekonomisi iflas etmiş, yakın zaman kadar demirperde gerisinde kalmış, şu anda da Almanya'nın sınır karakolluğunu yapmakta olan bir ülke olan Macaristan bile bizi böyle gördükten sonra ne demeli bilmem yakın zanada macaristana gittim durumlarını gördüm avrupa birliği bakmasa aç kalırlar ama bize bu şekilde hitap edebiliyorlar... bazı ülkelere vizenin kalktığını başarı gibi anlatan bir yönetimimiz var vize kalkan ülkeler de suriye falan neyse umarım işiniz hallolur
İnşallah hallolur ama şu düştüğmüz duruma bak. Hindistan'dan sonra dünyada bir yıl içerisinden en çok dizi çıkaran ülke olmuşuz,3. sınıf dünyavatandaşı olmuşuz,kadın -erkek eşitliğinde bilmem kaçıncı sıralardayız.Çok moral bozucu sinir hoplatıcı durumlar. Kaçıncı yüzyıla gelmişiz hala eğitim ve gezme hakkımız yok.Vize engelleri ile karşılaşıyoruz.Benle yaşıt Çek arkadaşım dünyayı dolaşıyor ama kimse ondan banka hesabı,vergi numarası ıvır zıvır istemiyor.Ama şu Macaristana girmek için birtek amuda kalkmadığım kaldı.HIV testinden tutun hertürlü check up a girdim ve üstüne vize çıkmasın :(
Yorum Gönder