Cuma, Haziran 05, 2009

Beni düşündürenler.

Son günlerde bazı şeyler beni düşündürüyor.

Mendil meselesi:

Bazı insanlar mendil kullanırlar, ceplerinden çıkartır, sümkürür, ya da her ne ise bir ifrazatı çıkartır sonra onu katlayıp ceplerine koyarlar. Bana çok sağlıksız ve hiç hijyenik gelmiyor. Düşünün genelde mikrop barındıran bu nesneyi bütün gün cebinizde taşıyorsınız, defalarca kullanıyorsunuz. Üstelik te kağıt mendil diye bir medeniyet varken.

Hani eskiden ( ama benim hatırlayabildiğim zamanlarda) afedersiniz "taharet bezi" vardı hani şu "taharet musluğunun" vanasına yada o cıvarlara asılırdı, pek kalmadı şükür, onun gibi birşey. 

Hala mendilde israra hayret ediyorum....

Edep meselesi

Eskiden, hoş görülesi yaramazlıklar yapan çocuklara büyükleri "seni gibi edepsiz seniii" derlerdi. Şirin bir ifadeydi.

Geçtiğimiz günlerde, Almanya tarihinin en büyük organize suç fiilini işlemekten hapis cezasına çarptırılmış bazı kişiler için Başbakan Yardımcısı Bay Bülent Arınç "birkaç edepsiz" ifadesini kullandı. Acaba hoş görülesi ufaklar anlamında mı yoksa ahlak dışı bir faaliyet anlamında mı burası bence muğlak.

Dün de Başbakan Bay Recep T. Erdoğan, "partimizin adını A Ke Pe olarak telaffuz eden  edepsizdir"  dedi. Acaba hoş görülesi ufaklar anlamında mı yoksa ahlak dışı bir faaliyet anlamında mı burası bence muğlak.

Bilemedim bir yandan da şunu düşünüyorum AK'lık sözde değil özde olur sen işine gücüne bak millet A Ke Pe demiş AK Parti demiş ne farkeder. Faaliyetin ve geçmişin AK olsun yeter.

Günlük konuşmalardaki bazı yanlışlar meselesi

Gerek Türkçe gerek arapça/farsça ve batı billerine ait pek çok kelimemiz var ( hoş günlük kelime kullanımı artık 200 adetmiş ama) bunların çoğunun yanlış telaffuz edildiğini ve artık bu şekilde bilindiklerini, doğrusu telaffuz edildiğinde de duyanlarım müstehzi bir ifade takındıklarını görüyorum.

Hemen aklıma geliveren birkaç örmek.

İkamet-İkametgah : geçem günlerde radyoda doğrusunu söyleyen bir spikeriş duyunca gözlerim yaşardı. Uanlış telaffuzu (k) harfinin "kağıt" ta kullnılan (k) gibi olması doğrusu ise bu harfin "kalem" deki (k) şeklinde kullanılmasıdır. 

Dahi : türkçe'de  (de), (da) ekinin tam söylenişidir yanlışı (a) harfinin uzatılarak okunmasıdır. Bu durumda anlamı tamamen değişmektedir.

Kuvöz : Fransızca'dan dilimize yerleşmiş olan bu  doğumsunrası bebek ünitesinin yanlış okunuşu "küvez"dir.

Umre: genellikle "ümre" olarak yanlış telaffuz edilmektedir.

Daha pek çok kelime var, aklıma geldikçe yazacağım. Buradaki temel problem Türk Dil Kurumu'nca yazılarda ( eskiden şapka olarak tabir ettiğimiz) üst işaretleri kaldırmış olmasından kaynaklanmaktadır. Diğer bir temel yanlışlık ise özellikle radyo ve TV spikerlerinin bu kelimeleri yanlış telaffuzundan kaynaklanmaktadır. Maalesef kimsenin de umurunda değildir.Ne olacak en kılavuzu recep İvedik olanın......

Çocukara hitap meselesi :

Hanımın biri ileriye sesleniyor "halacığım... halacığım... gel buraya" oradan bir küçük çocuk geliyor ????? yada "Nasılsın Babaanneciğim", çocuk 3,5 yaşında. Ne gereksiz ve yanlış bir hitap, neden oğlunuzu "ablacığımm, anneciğim, halacım, teyzeciğim"; yada kızınızı" babacığım, amcacığım, abiciğim" şeklindeki bir hitapla çağırıyorsunuz ?  hayret. İsimleri yok mu, ya da gerçek sıfatları.... pek bayağı buluyorum

Geçen gün yazdığım araştırmaya ekler :

Şunları atlamışım:

Yurttaşların %62'i Din'i yaşamlarındaki önem sıralamasında ilk basamağa koyuyor ( aman hemen pis dinsiz falan demeyin, ne biliyorsunuz ne derece dinli olduğumu).

Aynı oran Laiklik için %16 ve dikkat buyurun demokrasi için %13.

Ailer reisi erkek olmalı diyenler %71

Kadın her zaman kocasına itaat etmeli ve sözünden çıkmamalı diyenler %61

Ülkede işsizlik varken çalışmak kadınlardan çok erkeklerin hakkı diyenler %64

Kadınların bir işte çalışmak için kocasından izin alması gerektiğine inananlar %64

Daha neler neler, hicabım, yazmamı engelliyor. Anlaşılan 1923 kazanımları bol gelmiş özellikle kadınlara. Otur evinde yemek pişir, çocuk doğur ey mahluk...Haydi hayırlısı

Hepinize iyi hafta sonları...

12 yorum:

Tanya's dedi ki...

Mendil Meselesi: Yaygınlaştırmaya calışıyorlar reklamlarla..kağıt mendili..ama gelişmekte olan ülkelerde yaygın olduğundan..bizde de olağan.

Edep meselesi: Artık nasıl dikkat dağıtacaklarını bilemediklerinden..sağa sola saldırmak olabilir mi?

Günlük konuşmalardaki kullanım hataları: Şapka kalktığından beri dönülmez bir noktaya geldi.

Çocuklara hitap:EN hasta olduğum teyzeciğimdir..o yüzdendir ki kendime bile dedirtmedim Kere'e..ee geri dönüşü de olmadı çok şükür.

Araştırma: Biz mirastan erkek evladın yarısı kadar faydalanıp..mahkemelerde şahitliğimiz yarım erkek kadar olsun istiyormuşuz..hey benim ab üyesi hayal memleketimin insanı..

En çokta Atamın kemiklerinin sızlamasıdır beni üzen..bunun için mi diyordur şimdi yukarıdan bakıp..secme secilme hakkı verdim kadına..istmezlermiş meğer..karnından bebeği..sırtından sopayı eksik etmemek gerekmiş demez mi acaba?

Ahh ah..çok şey var söytlenecek ama iyisi mi akşama söyleyeyim ben.

Haydins dedi ki...

Moskova'nin geneli hala o mendillerden kullaniyor aklim ermiyor bir turlu..

Unknown dedi ki...

Günlük konuşmalardaki kullanım hatalarına değinmişken eşinizin sıkça yaptığı bir yazım hatasını düzeltmek isterim. Yanlız diye bir kelime yoktur. Yalnızca yalnız vardır.

zeya dedi ki...

Ben v yerine w kullanılmasına deli oluyorum. Hatta öyle gelen mailleri geri bile gönderiyorum Türkçe yazın diye :):):)

mesele şu

kadınlar evde oturacak kadınların boşalttığı masalara erkekler yerleşecek işsizlik kalmayacak.Ekonomi düzelecek Nasıl çözüm ??

acı ki bunu çözüm olarak önerenler var.

Ersin dedi ki...

Zeyacığım iki konuda da sana hak veriyorum.
W ne alaka değil mi daha önce de yazmıştım bir dergi var adı yüxexes
yüksekses olsa gerek nasıl bir hilkat garibesi...
kadınlar evde oturacak yemek yapacak çocuk doğuracak, kuması ile iyi geçinecek, adam onu gerekirse terbiye etmek maksadı ile nasihate ve olmazsa belirlenen şekillerde darp edecek şortlu, atletli kocasının 1.5 adam boyu arkasında gezecek...kardeşim sen kadın olarak bunu hazmediyorsan sana layıktır ama başkalarına mahalle baskısı yapma

Ersin dedi ki...

Sevgili
Hepsine ve özellikle de en son paragrafa tamamen katılıyorum, zeyaya yazdığım şu notu gene burayada aynen kopyalıyayım
"kadınlar evde oturacak yemek yapacak çocuk doğuracak, kuması ile iyi geçinecek, adam onu gerekirse terbiye etmek maksadı ile nasihate ve olmazsa belirlenen şekillerde darp edecek şortlu, atletli kocasının 1.5 adam boyu arkasında gezecek...kardeşim sen kadın olarak bunu hazmediyorsan sana layıktır ama başkalarına mahalle baskısı yapma"

Ersin dedi ki...

Sevgili Haydins
gerçekten mi ? herhalde yokluktan olsa gerek, tabii ki erkek ceketi ön cebinde veya kadında aksesuar olarak kullanılmasına sözüm yok :)

Demet dedi ki...

(Ülkede işsizlik varken çalışmak kadınlardan çok erkeklerin hakkı diyenler %64) Burda %50 is gucu kaybindan da bahsediyoruz. Atam kadinlarin is hayatina katilimini ekonomik gelismenin bir geregi goruyordu. Basbakan 3 cocuk dogurun diyor kadinlari is hayatinda daha cok gormek istiyoruz demiyor. Calisacak adam lazimsa nufusun yarisi burda duruyor. Herkes cag atlasin kadin kole kalsin zihniyeti, ben bunu anlayamiyorum.

Adsız dedi ki...

Bu kadar ahkam kesmişsiniz ama Türkçe'den bir habersiniz.

-herkes kelimesi -herkez olarak yazılmaz. Ayrıca -ya da bağlacının da ayrı yazılacağını hala öğrenemişsiniz.

Ne gereksiz bir insansınız dicem ama vardır Allah'ın bir bildiği.

Yeşim dedi ki...

Yazdıklarınıza tamamen katılıyorum. Kendi arkadaşlarımızla konuşurken, giderek böyle düşünenlerin azınlıkta kaldığını görerek üzülüyoruz. Neyse ki sizlerin varlığı bizim yalnızlığımızı azaltarak, sevindiriyor.
Sağlıkla ve mutlulukla kalın...

Ersin dedi ki...

haklısın demet,
anlamak mümkün değil zaten
yorumun için teşekkürler

Ersin dedi ki...

Sevgili Yeşim
aslında böyle düşünenler o kadar çok ki, elbette demokratik ve yasal olmak kaydıyla gerek gördüğümüz konularda muhalefetimizi sürdüreceğiz.
Teşekkür ederim sağlık sıhhat dilerim