Salı, Şubat 23, 2010

Haydarpaşa otel oluyor

Gözümüz aydın rant şebekesi faaliyetlerine devam ediyor.
Bence istanbul içinden geçen tren yollarını da söküp imara açsınlar ama ne güzel rant elde edilir beeee

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından onaylanarak koruma kuruluna gönderilen Haydarpaşa Garı ile ilgili imar planında tarihi bina “gar, kültürel tesis, turizm ve konaklama” alanı olarak belirlendi. 
Planda Haydarpaşa Limanı’nın gerisindeki bölgeye yüzde 60 oranında yapılaşma getiriliyor. Plan ile Moda’dan başlayarak Salacak’tan Üsküdar’a kadar uzanan sahil şeridi ticari yapılaşmaya açılıyor. Bu imar planı hayata geçerse Haydarpaşa ve çevresi kamunun kullanımına kapatılacak.
Halbuki koruma kurulu daha önce Haydarpaşa Gar ve liman bölgesini SİT alanı ilan ederek gönderilen planları reddetmişti.

İBB Meclisi tarafından 18.12.2009 tarihinde oyçokluğuyla kabul edilen imar planı ocak ayında 5 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na gönderildi. Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) 1 No’lu Şube de 19 Şubat 2010’da koruma kuruluna bir dilekçe vererek birçok sakınca içeren planının onaylanmamasını istedi. Kamuoyundan sır gibi saklanan planın en önemli kısmı olan “TCDD Gar, Çevresi ve Geri Sahası Bölgesi” ana başlığının altındaki 5. madde de “Haydarpaşa gar binasının zemin katı TCDD işletmesinin ihtiyacı ölçüsünde gar hizmetleri için kullanılacaktır. Geri kalan kısımsa kültür merkezi, (kongre, konser, sergi gibi) sosyal tesis ve konaklama tesisi olarak kullanılabilir” deniliyor. 


BTS, bu madde ile Haydarpaşa Garı’nın demiryolu işlevinin sonlandırıldığını ve tarihi yapıya “otel” işlevinin yüklendiğini vurguladı. 

Planda yer alan “Alanın içeriği liman geri sahası olarak tanımlanan bölge, turizm bölgesi ve karma kullanıma konu olacaktır. Bölgede yer alacak konaklama tesisleri alanın yüzde 60’ını teşkil edecektir” maddesi de dikkat çekti. Sendika bu maddeyi “Alanın tamamının yüzde 60’nın konaklamaya ayrılması bu alanı oteller bölgesine çevirmektedir” diyerek eleştirdi. Sendika, alana yeni bir gar binası yapılmak istendiğini vurguladı.

Bölgede yer alan “Ticaret alanları”nın hizmet sektörüne de hitap edeceği, prestijli konut ve günübirlik turizm tesisleri olarak düzenlenebileceği belirtilerek emsal 2.07 verildi. Bu madde ile Rıhtım Caddesi’nin İbrahimağa Köprüsü’ne uzanan bölümünde yapılacak ticaret alanlarına en yüksek yapılaşma emsalinin verilmesi eleştirilerek “132 bin 690 metkeralik alanda 274 bin 970 metrekare gibi toplam inşaat alanı olacaktır. ‘Alan kamusal kullanıma açılacak’ ilkesi burada tümden terk edilerek parası olana kamu arazisi üzerinde prestijli konut edinme imkânı sunulmaktadır” denildi.

Kruvaziyer limanı

“Liman alanı ulusal ve uluslararası yolcu taşımacılığına hizmet verecek şekilde düzenlenecektir” maddesi ve helikopter pisti yapma projesi ile adı konulmasa da Haydarpaşa’nın kruvaziyer limanına çevrileceği belirtildi. Planda “TCDD Sosyal Tesisi” ve “Belediye Hizmet Alanları”nda yapılaşmaya kat sınırlaması da getirilmedi.

6 yorum:

Taylan Sezginer dedi ki...

kollektif belleğimizin, toplumsal hatıratımızın ırzına geçmeye devam...ama hocam, asıl tehlike kurullarda: iktidar, düzenli biçimde koruma kurullarındaki ahlaklı akademisyen ve bürokratları eliyor, kendi adamlarını yerleştiriyor.bunların müslümanlığı da, bizim bildiğimiz, güzel anadolu müslümanlığı değil.suudi/vahabilerin açgözlü taklitçi/yalakaları-ki o suudiler Kabe'nin etrafındaki tarihi yapıları yıkıp; gökdelen dikmekte beis görmemişlerdir.
gerçekten de bu insanlar Allah'a filan inanmıyorlar...anladığım tek şey bu...

Sedeliko dedi ki...

ruhum daraldı gerçekten... zaten istanbul'un her yeri taş olmadı mı? ne İstanbulmuş be doluş doluş bitiremediler. hala "arkaya doğru sıkışalım beyler" kafası!

Tanya's dedi ki...

Ah AKMyi kapayan zihniyet konser kültür alanı mı yapacakmış canım garı..kendi adamlarına yeni rant kapıları..bizlerin soluk alacağı..eskinin moziklerine de güle güle..nasıl bir allah inancıdır..nasıl bir vizdandır ben anlamıyorum..

Ersin dedi ki...

taylo yorumun için teşekkürler

Ersin dedi ki...

sed
istanbulun taşı toprağı altın ne de olsa

Ersin dedi ki...

sevgili
vicdan cüzdanda
Amerikan dolarının üzerinde ne yazıyor
"in god we trust" rengi de yeşil
allah hayırlı işler versin