Cuma, Eylül 17, 2010

Güle güle Allianoi

Yıllar önce gitmiş görmüş ve hayran kalmıştım.   Heyhat Allianoi'yi, göz göre göre kaybettik, alternatif enerji kaynaklarının cenneti Ege bölgesinde yapılacak bir hidro elektrik santrali için tarihi gömdük.
Resmen gömmekteyiz. Sesimizi kimse duymamakta, zira kararlar verilmiş...
Haberin gerisi CNN Turk'ten

Önce su altında kalacak olması tepkilere neden oldu. Ardından kumla kaplanması yönündeki kararla gündeme oturdu... Tartışmalara Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun açıklamaları da damgasını vurdu.

Günlerce konuşuldu, tartışıldı. Ama sivil direnişe rağmen sonuç değişmedi. İzmir'in Bergama ilçesinde yapımı tamamlanan Yortanlı barajının suları altında kalacak antik kent kurtarılamadı.

İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kumla kaplanması yönündeki karar uyarınca çalışmalara başlandı.

Vinçler kuruldu, antik kentteki duvarların üzeri "koruma amacıyla" kireç, kum ve tuğla tozundan oluşan horasan harcı ile kaplandı.

Aynı alandaki antik iç Mysia bölgesinde bulunan ve M.S. 5 ile 11'inci yüzyıllar arasında kullanıldığı tahmin edilen büyük kilisesi de tamamen kumla örtüldü.

Allianoi girişim grubu ile bölgede yaşayanlar çalışmaların gereğinden daha hızlı sürdüğünü düşünüyor:

"Yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtık ancak henüz davayla ilgili bir gelişme olmadı. Davayla ilgili bir gelişme olmadan alandaki çalışmayı bitirmeyi amaçladıkları kanaatindeyiz."

"Hiç kimsenin aklına bu sıcak su nereden geliyor diye araştırmak gelmiyor. Tutturmuşlar bir baraj, diktiler oraya havuz gibi bir işe de yaramıyor."

Bir sonraki aşamada, horasan harcı kullanılan taşların üstü tamamen kumla kaplanacak. Ardından da antik kent, su tutmaya başlayan baraj gölünün arasında kaybolacak.

Boşver yahu gavurun taşları bunlar zihniyeti 150 yıl sonra hala gündemde....

Vah vah.....

4 yorum:

Tanya's dedi ki...

Gavurun taşları elbette, hangi değere sahip çıktık ki Allianoi'ye çıkalım.Çıkmaya çalışan olursa da "sokma sen burnunu "der geceriz.

Ersin dedi ki...

Doğru ya, doğa aşığı bir hükümetimiz var her yeri HES'ler ile dolduruyor
yakında özgürce akan bir deremiz bile kalmayacak 100 yıl elektrk diye doğa binlerce yıllık tahribata uğrayacak

Itır dedi ki...

Çok ama çok yazık..elindeki hiçbirşeyin kıymetini bilmeyen, sadece tüketen, yakan, yıkan, zorba ve zavallı bir milletiz işte..Tarihi hiçe sayarız ama estetik dehası mor ve pembe renkli, üstü kilim desenli süslemeli apartman yapmayı çok iyi biliriz..

Adsız dedi ki...

Neyin değerini bilmişiz ki biz ? Hiç şaşmadım. İmza da toplasan , önüne etten koruma yapıp engellemeyede gitsen ııı-ııh arkadaşım. Burda hiçbirşey yapılmıyor.