Salı, Ocak 31, 2012

Güle güle HAYDARPAŞA



30 Mayıs 1906 tarihinde yapımına başlanıp. 19 Ağustos 1908 tarihinde tamamlanarak hizmete giren. İstanbul'un mihenk taşlarından, tüm tren dostları için değerli anıları ve önemi olan Haydapaşa garından maalesef bugün son tren kalkıyor.

Hızlı tren ve Marmaray çalışmaları nedeniyle Anadolu’ya giden ana hat seferleri bugün saat 23.30′da yapılacak son seferle birlikte durdurulacak ve 2 yıl boyunca yapılamayacak. Haydarpaşa-Gebze arasındaki banliyö seferleri ise bir müddet daha devam edecek.
 
Çok üzülüyorum zira, Muallaklıklar, müphemlikler, muammalar ülkesi olan yurdumuzda aslında bu önemli yapının bir daha ne şekilde faaliyete geçeceğine dair hiç bir bilgi yok, kulaktan dolma bazı haberleri duyuyoruz. Aslında AVM'ci zihniyet herhalde o doymaz gözlerini Haydarpaşa Garı ve civarına çoktan dikmiş, gizli ajandalarla kapalı kapılar ardında ne kararlar alınmıştır da bizler gene uyutulmaktayız. Yüz yılı aşan bu hizmet bitmiş gibi görünüyor...

Maalesef şahsen bu gardan bir daha anahat seferi yapılacağını, hiç zannetmiyorum, umarım dşüncem yanlış çıkar da utanırım. Ama hiç mi ? hiç umudum yok.
 
Ben ne mutlu ki bu gardan kalkan pek çok anahat trenine küçük yaşlardan başlayarak bindim. Buharlıların neredeyse garın içine kadar girdikleri tıslamalarla durdukları günleri hatırlıyorum, daha sonrak dönemlerde meşhur Ankara mototrenine defalarca, boğaziçi ekspresine, meram ekpresine ve daha pek çoklarında da binebilme şansını Haydarpaşa'dan elde ettim.

O nedenle bu yapılacak  "tekrar gelmek üzere yolluyoruz" gibi söylemler ile yapılacak bu riyakar kapanış  bana sadece hüzün vermektedir. Belki de Haydarpaşa Garı da ülkemizdeki pekçok trensiz garlardan biri olacak.....





Ne hazin. 



1 yorum:

Feride Nizamettin dedi ki...

ben de sizinle hemfikirim, bir daha garimizdan tren kalkacagini sanmiyorum. Umarim dediginiz gibi olur da biz utaniriz, utanacaksak boyle olsunzaten.