Pazartesi, Kasım 19, 2007

Göztepe Meteoroloji arsası

Heygidi heyy , çocukluğumun ve ilk gençliğimin, Meteoroloji top sahası, daha sonraların tamamı çevrilip meteoroloji olarak kullanılan, son kalmış yeşil alanlardan biri. Çocukluğumda merakla atılan meteoroloji balonlarının üssü.... sen de vahşi kapitalizmin adi pençelerine yenik düştün, hem de sırtımıza, böğrümüze hiç acımadan saplanmış bir pala gibi duracak, iki bina ile... hem de emsali olmayan haklar ile verilmiş izin ile hem de izni veren sosyal demokrat belediye ile.

Ailem 1870 ten beri burada oturur, son 50 yılında ben de dahilim, adresini doğduğundan beri değiştirmemiş biri olarak, çok iyi bilirim buraları, bilfiğim, an azında son 40 yıldır bir veya iki çıkmaz sokağı tamamlamanın dışında hiç bir yeni yol yapılmadığıdır. Yalnızca bizlerden istimlak edilen arsalarımızın yanındaki 3-5 metrele ile kaldırımların genişletildiğidir. şunu merak ederim, bu lanet olası 49 katlı dört binanın her katında kaç daire vardır.
toplam 200 kat en azında 4 daire olmalı bir katta, demek ki yaklaşık 800 daire bu gibi pahallı inşaatlarda daire başına en az 2 otomobil olsa yaklaşık 1600 yeni araç demek bizim mahalleye... Şu anda zaten gidiş geliş imkansız gibi. Onca milletin atık suyu ve kullanım suyu..... vaz geçtim tamamen kapanacak ufuk ve gökyüzü.... İçimden gelmiyor demek ama lanet olsun... Bu toprak bizim, kime nasıl satıyorsunuz be... Oldu olacak özgürlük parkını, göztepe parkını, okulları da satın, hatta bizleri de satın onu da yaparsınız şüphem yok.... Sat devletin malını ki, para olsun, böylece japon ev kadınları yüksek faizli devlet bonosu alsın, sen de faiz borçlarını bu sattıklarınla öde, borçlarına yetişeme, ana parayı düşünme, onu başka bir iktidar kriz yaşayarak öder, gene bizden çıkar, yağma hasanın böreği. ama kara göründü beyler... Sizi Allah bile kurtaramıyacak.

Sizi gidi açgözlüler, sizi Allah'a havale ediyorum o hakkınızdan gelir, zira bizde size verecek para yok. Resmen aciziz yahu aciz... Bir kişi de buna dur diyemedi, bir iki palavra dava açılmış bu kadar.

ayrıca değerli Dostlarım, Göztepe'ye cami konusunda cami konusunda o derece duyarlı olan semt sakinleri nerede, cami için vızır vızır vızırdadınız da şimdi neredesiniz. Ne oldu bir camiden tırsan kitleler, şu yapılacak olan bin defa beter, neredesiniz. Yoksunuz, demek derdiniz yalnızca cami ile, biliyorum ki aynı yere cami yapılacak olsa gene vırlardınız. Nerede sivil toplum örgütleri, nerede hızlı avıkatlar, neredesin emekli albayım... Tüüüh yazıklar olsun.

Konu ile ilgili haber şöyle: Belediyeye ait kadıköy gazetesinden... Birde başında Belediye başkanının ağlak sözleri var, gözlerim yaşardı, hadi canım artık inanmak yok sana bay başkan, zaten ne olduğunu son 29 ekim törenlerinde gördük, eskiden Göztepe ışıklarda konuşmalar yapar çatapat patlatırdın, hiç görünmedin bu sene oralarda utandın mı bizden. Biz seni biliriz mert bir adamdın be hey sen de mi tırstın bunlardan...bir daha ki seçimde AKEPE den aday olursun muhakkak ta seçilirsin.

Meteoroloji’nin arazisini kat karşılığı Taş Yapı aldı...
Göztepe'de bulunan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün yerine inşa edilecek lüks konut projesi için 23 Ağustos 2004’te açılan kat karşılığı ihaleyi kazanan Taşyapı, 200-300 metrekarelik 288 adet konut için yüzde 60 pay vermeyi taahhüt etti. Ayrıca firma, Kartal’da, Hazine'nin gösterdiği alana da Meteoroloji için ayrı bir Bölge Müdürlüğü binası inşa edecek. Meteoroloji arsası toplam 44 bin 738 metrekare, ancak bu arsanın 25 bin 400 metrekaresi yol, yeşil alan ve sosyal-kültürel tesise ayrıldı. Yani geriye inşaat yapmak için net 19 bin 338 metrekare arsa kalıyor. Fakat inşaat alanını, Kadıköy’deki 2,07’lik emsal değeriyle yani 19 bin 338 metrekareyi değil, 44 bin 738 metrekarelik brüt alanı çarparak hesapladılar. Oturma alanını ise kalan 19 bin 338 metrekare ile çarparak buldular. İnşaat alanı brüt alan üzerinden hesaplandığı için ortaya 156 metre yükseklikte binalar ve büyük bir inşaat alanı çıkıyor. Sonuçta 113 bin 644 metrekare konut alanı ve 35 bin 540 metrekare otopark alanıyla birlikte toplam 149 bin 788 metrekare, inşaat alanı belirlendi. İstanbul’un en yüksek kuleleri olan İş Bankası binaları bile Meteoroloji İstasyonu’nun arazisine Taş Yapı’nın yapacağı 49 katlı binaların yanında küçük kalacak. Arazinin çevresinde en yüksek binalar 12 katlı.

Artık bizim oralarda kuzeyden rüzgar esmeyecek, Özgürlük parkına güneş gelmeyecek hiç, arkada kalan binalar güzeş görmeyecek, lodosu hiç hissetmeyecekler. Martılar şaşıraak bizim oralarda, kuzeye bakıp yağmurun gelip gelmediğini öğrenemeyeceğiz biz, Gökyüzümüzü satın aldılar. Bizi sattılar, bizi sattılar....

10 yorum:

Verda dedi ki...

Ne diyim, çok kötü durum. Bir sürü arazi varken, eski köklü yapılı ilçelerin altyapısını üçlendireceklerine, olmayaan altyapının üstüne bina dikiyorlar.
Ben satıyorlar mı alıyorlar mı ne yapıyorlar anlamıyorum, sadece çirkinleştirecekler her yeri, onu görüyorum... Sanki küçük ada üstüne kuruluda İstanbul, dev dev binaları dikiyorlar.

İşte karakterisliğimiz. Başkasına benzeme isteği... Anladınız neresi? Çok severim o ülkeyi ama bu ülkeninde kendine has bir mimarisi olmalı ya!!!

Rezil! Kepaze!

Tanya's dedi ki...

Cok acıklı değil mi..gökyüzümüz satıldı..martılar zaten şaşkın..hatırlamıyor musun?..daha acıklısı doğru mu değil mi bilmiyorum ama binaların 2 değil 4 olacağıymış.

Bu arada babama da kına göndermeyi unutmayalım.

Ersin dedi ki...

Sevgili, ne desek boş haklısın 4 binaymış, yazık bu derece esir olmak bu derece yazık.

Werdacım, rezillik ve kepazelik haklısın

Alara dedi ki...

4 binamııı?????aaaaaa!!!!öffff canıım meteoroloji gittiii=(((

Alara dedi ki...

yyiiihhh!canıımm meteoroloji gitti=/acınasııı bii halimiz varrr yhaa=(

Ersin dedi ki...

gitti kızım, maalesef ve yapılacak bir şey yok hiç olmazsa siz son kalan yeşillikleri gördünüz, biraz da olsa bahçede oynadınız, ya yeni gelecekler. onların işi daha zor....

Alara dedi ki...

bencede.....=((

Adsız dedi ki...

Ben Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık öğrencisiyim, ayrıca da Göztepe sakinlerinden biriyim. Bundan 2 yıl kadar önce okuldaki hayali bir proje için bu araziyi öneri olarak götürmüş ve bu arazi de hayali bir meteoroloji müzesi yapmak istediğimi söylemiştim.

Hocamın bana cevabı aynen şöyleydi;
''Burası zaten son kalmış nadir yeşil alanlardan birisi, biraz gerçekçi olalım burada böyle bir inşaata sence izin verilir mi, hayali bir proje dahi olsa biraz gerçekçi düşünmen gerekir...''

Benim hayali ve masum bir müze projeme bile izin vermeyen mimarlar odasında önemli yerlere sahip bu insanlar, şimdi aynı yerde yalnızca mevcut yeşil alanın değil koca bir mahallenin katledilmesine nasıl göz yumabiliyorlar!

Ersin dedi ki...

Yorumunuz için teşekkür ederim tan 50 yıllık göztepeliyim ailem de 1870 ten beri burada yaşar, göztepe özellikle yeşilin bakir toprakların semti iken düştüğü durum içler acısı üsteli te soın kalan bu vadinin elden çıkması kahredici bir durum.
Aç gözlü para avcılığının insanlığı getirdiği durum ortadadır ne yazık ki bizlere hüzün içinde seyretmekten başka bir şey kalmıyor hele hak arama durumunda devletin baskısını gözönüne alırsak susup oturuyoruz. Keşke birşeyler yapabilsek ve durdurabilsek. Ama altına öyle bir buzdağının altı var ki sormayın. Maalesef bizi çoook aşıyor.

hakan sakin dedi ki...

Çocukluğumun geçtıği o yemyeşil yerler şimdi beton yığınları Dikin mezar taşı gibi başımıza Güneşimide kesin Kurutun çiçekleri daha büyümeden Din iman herşey para inandığınız para taptığınız para
Elbet yıkılacak birgün başınıza o makber. Yeşeremeden kuruttuğunuz her dalı, çıplak ayakla koşacakları bir karış toprak bırakmayın. öldürün dünyayı soldurun yüzleri siz böyle mutlusunuz,
bizim mutluluğumuz çoktan bitti