Çarşamba, Aralık 03, 2008

Bankalar ve Kredi kartı meseleleri

Dün canım sevgili ile Teknosa'ya gittik, O, ofis için ufak tefek birşeyler alırken ben de muzur muzur elektronik aletlerin arasında dolandım. Dikkatimi bir şey çekti, aşağı yukarı her malzemenin üzerinde, "...... karta altı ay taksit altı ay da karttan" yada "........ karta %... iskonto" vesaire yazılar vardı.

Durdum, dedim ki yahu ben nakit ödesem bunu bir iskontosu yok mu? hayret yoktu, yani karta iskonto yapan mağaza benim nakit parama iskonto yapmıyordu arkadaş belki Türkçe söyledim diye anlaşılmamıştır
" cash... cash..." yani keş yada eski tabiri ile "tiko para" ... yok olmuyor. Yni nakit paramın, yani aslında cebimde sahip olduğum değerin hiç bir önemiyok, mağaza benim cebimde olmayan hayal bir parayı daha çok seviyordu, allah allan!

Lanet olsun dedim, neden herşeyimi kredi kartı ile alıyorum, neden bu batağa saplanmam için devlet te dahil olma üzere her otorite üzerimde. Haydi devleti anlıyorum, karttan kolay takip ediyor ve kayıtlı ekonomiye geçiriyor, diğer yandan seni kişi olarak ta takip ediyor, yani zaten devletin adı önemli olmayan sadece numaran ile bildiği bir kulusun ya o da seni kartla da kontrol altında tutuyor, yani açıkçası telefon dinlemek gibi bir şey.

Lanet olsun be, herşeyim kontrol altında, Yanlış anlaşılmasın her türlü hesabı kitabı açık devlete vergisini çalışma hayatı boyunca köle gibi ödemiş, emekli olmuş her türlü gelirinden ve hatta giderinden ( zira kira stopajı da ödüyorum) vergi veren temiz işlerle iştigal eden biriyim. Ama bu kadar kontrol altında olmak felaket bir baskı.

Düşün cebinde paran var, "yok kartla öde" deyip türlü numaralar cevirip, ödeme de zorlandığında gırtlağına kadar çöküyorlar Başbakanın tabiri ile "ümüğüne" lanet olsun.

Diğer taraftan kartını kullandığın banka senin her şeyini biliyor, nereden yer içersin, hangi marketten alışveriş yaparsın, hangi eğlence alışkanlıkların vardır, hangi tuvalet kağıdını kullanır, ne marka şarap içersin'e kadar. Yani bu kadar "Truman Show" filmindeki bir tiyatroyu reva görüyorlar bize.... lanet olsun.

Bu konu ile kafam meşkulken mevduatım olan Yapı Kredi bankasına gittim, 500 lira bir param vardı ( vergisi aslanlar gibi verilmiş) çekeyim de yarın işyerimin kirasina katayım dedim.

Bankamatikte bir de baktım ki 477 lira var, ne bu diye işlemlere baktım, banka kesmiş, işlem bedeli falan gibi bir de komik adı var, yahu el insaf, sen kimsin de benim paramı kseiyorsun be hey deli dumrul.

Ama böyleymiş o hiç okumadığımız minicik yazılı kağıtlara imza atarken bunlara da imza atıyoruz haberiniz olsun. Biliyormusunuz yılda 54 lira kesiyorlar bu isim altında, düşünün 10 milyon hesap olsa ne para kazanıyorlar üstelik benim alnımın akı ile eşek gibi çalışıp kazandığım paramdan.

Bir örmek belki daha da çarpıcı olabilir. Bir çocuğunuz var istiyorsunuz ki tasarrufu öğrensin. Bankaya 50 lira yatırıyorsunuz her ay, o a çekip okulu için kullanıyor, her sene sizin çocuğunuzun bu rızkının bir adedini banka sizde alıyor. Ödemezseniz hesap eksiye geçiyor, ve katlanarak alıyorlar bu parayı sizde.... Vergi falan değil ey halkım bankanın cebine ödüyorsunuz... ne için ??? sizin paranız orada durduğu için çüüüüüüüüüüş.....

Bence çalıyor yuh olsun. Gözlerini hiç birşey doyurmuyor. Doğruca açıldığı 1960'ların sonundan beri hesabım olan Çiftehavuzlar şubesine gidim hesabımı kapattım, bilmediğim 2 hesabım daha çıktı onları da kapattırdım, oradan Finansbank'a orada da yılda 40 küsür lira olduğunu öğrendim vakit darlığından kapatamadım hesaplarımı bugün onu da yapacağım keyifle, mutlulukla, oradan da Garanti'ye ..... Tek bir hesabı Ziraat Bankasında tutup bu hayâsız soyguna en azından bir miktar dur diyeceğim.

Size soru acaba gittiğiniz tatil yerlerinde, durup, para ödemeden sereserpe denize girebileceğiniz bir kıyı kaldı mı? yok değil mi bir düşünün tabiat bile satılıyor size siz de ( ben de tabi) keriz gibi dünyanın bahşettiği nimetleri mal bulmuş mağribi gibi almaya devam edin. Müstehaktır efendim.

Neyse, kalamar yiyin kalamar, ....

13 yorum:

Tanya's dedi ki...

Sevgili,

Ah bayılıyorum senin bu hallerine..yakında bloğu okuyanlar eve soyguna gelecek..yastık altındakilerin şişkinliğinden şüphelenip..

Ve fakat haklısın elbette..dün gece yaptığımız hesapla 4 bankada hesabın olursa yılda 250 lira ödediğini hesaplayıverdik.

Bu arada bir teorim var. kredi kartına indrim var nakide yok kısmında sanırım bankalar işyerine imtiyazlar sağlıyor..komisyon almamak..belki erken ödeme..indirim..bilemiyoruz ki..tüketim toplumu..banka elele..

Eee çoook bide.

mermaid dedi ki...

bu kredi kartı bedelleri çok korkunç gerçekten.
bildiğin haraç başka bir şey değil. nasıl kurtulur bilmem ama bizim de çözümümüz tek bir bankada, tek bir hesap ve tek bir kart, acil durumlar için.

Verda dedi ki...

Benim sadece 1 kredi kartım var. Borcu hey ayın sonunda siliir. Asla keş harcayableceğimden fazla harcamam. Kredi olarak da kullanmıyorum zaten. Yemek memek arada alışveriş için. Hemen online olunup ödeniyor. Taksitlerede karşıyım. Bu sistemden nefret ediyorum. Ve biliyor musunuz 50 kere hayır dememe rağmen bana yeni bir kredi kartı yollamışlar - Manyak bunlar... Bütün bankalar bişekilde hırsız. Legal hırsızlar. Ama tonla parayla gezmemek için de iyi. Çünkü hayat acaip pahalı! Uf yani...

Verda dedi ki...

Bir şey daha; bence nakit ödeyebilcek insan çok yok memlekette. Olmayan paraları ile alışveril yapıyorlar. Eee krizin de sebebi bu değil mi? İnsanlar daha çok olmayan paralarını harcasın diye..BAtacak bu bankalar yakında bu memlekette de... Son hamleleri artık!!!

İndirimler yakında başlar.... Can alıcı indirimler...Ve insanlar 'gerçektende ' lazım olmayacak şeyleri satın almak için birbirlerini ezmeye başlayacak!!!!!

Demli Hayat dedi ki...

Ersin Saran;

Geçen ay kredi kartımdan çekilmiş olan parayı görünce hemen shop@miles gold'u kapattım. Banka hemen beni aradı.
Efendim kapatma talimatı vermişsiniz ama bu kartla uçuş mili kazanıyorsunuz sonra bedava uçuyorsunuz dediler. Ben de salağım ya...Yahu ben uçaktan deli gibi korkuyorum hatunun bana dediğine bakın.

Sonra şuba aradı. Mubarek Banka değil Kanka. Efendim.Bizden ikii otomatik ödeme talimatı verin sizden yıllık 75 ytl işletim ücreti almayalım dedi. Bende hemen kullanmadığım sim kartlarımın numarasını verdim. Bakalım ne olacak. Hep onlar mı bizi salak yerine koyacak.

Taylan Sezginer dedi ki...

hocam hayatım boyunca hiç kredi kartım olmadı.bu yüzden bunaltıcı bir taciz içindeyim.sürekli o ya da bu bankadan arayıp "size kredi kartı verelim" diyorlar.bazen sormadan gönderiyorlar, istemiyorsun, geri yollamak bir dert. yoksa senden para istiyor.arsızlık diz boyu adamlarda.bir de şöyle bir şey var.eski işimdeyken yaşadım mesela, kredi kartın yoksa insan değilsin muamelesi.eski işimde, adama bak koca bilmemne müdürü olmuş, kredi kartı yok gibi bakarlardı.sonra bir şirket kredi kartı verdiler de, biraz rahat ettim.bir yere para yatıracağım, kredi kartı numarasını verin oradan çekeriz.hayır kardeşim ben havale yaparım.neden, kredi kartını yok mu*yok, zenciyim ben.ama daha ne kadar dayanacağım bilmiyorum.feribota bilet vs. gibi şeylerde gidip üşenmeden önceden bileti alıyorum.inadım inat bu kredi kartı konusunda ama.benim zaten arapşükrü, cambaz ve high out'ta kredim var, gerisinden bana ne:)))
bir de hocam evet o bilgiler önemlidir.bankalar gibi migros vs gibi firmalar da kart verirken bu bilgileri toplar ve arthur andersen gibi firmalara satar ki milimi milimine potansiyel avların profilleri yapılsın.sonra da andersen bunu müşterileri olan büyük firmalara satar.yani 30 yaş üstü kadın doktorlar genelde hangi şarabı severler sorusunun yanıtını bile kolaylıkla bulabilirsiniz.
ama önümüzdeki günlerde bir kart alacağım, herkese de öneririrm söz karttan açılmışken.müzekart.20 ytlye alıyorsunuz ve 1 sene boyunca kültür bakanlığı'na bağlı tüm müzeleri gezebiliyorsunuz.sadece ayasofya'ya girişin 20 ytl olduğunu düşünürsek, gayet akıllıca...
sevgiler...

Ersin dedi ki...

Hehhe sevgili haklısın ama allahtan ki evde de saklayacak birşey yok,
hesapta da tamemen haklıyız niçin zengin ediyoruz bankaları yaw
tabiki bankalar mağazalarada olmadık imtiyazlar veriyorlar devlet de kredi kartını teşvik ediyor, heb birlikte bizi ham etmek için
rezalettt

Ersin dedi ki...

sevgilim ermaid,
aynen dediğiniz gibi tek banka tek hesap sıfıra yakın mevduat

Ersin dedi ki...

verdacım birinci mesajındaki müşteri bankanın ( sanılanın aksine) hiç sevmediği müşteri onlar en çok kartın tüm limitini doldurup, aylık ödemelerini de minimum ödeme oranı kadarını yapanları seviyorlar ki iyice geçirsinle faizi

ikinci mesajına gelince,
Tüketim toplumlarında halk tüketmeye yönlendirilir ki bu sahte ekonomi iyi gibi görünsün, ama en ufak bir sıkıntıda tüm yaratılmış sahte dağlar tiyatro dekoru gibi çöker gider.
bizim gibi ülkelerde Özal tipi devlet adamlarının halkı getirdiği yer de budur, onlar zanneder ki her şey özel sektör ekonomisidir işte sonuş gebe devlet ekonomisine geçiştir sonrası gene özele açılış gene batış olarak tekrrür eder.

Ersin dedi ki...

Sevgili Demlihayat,
çok iyi yapmışsınız ama maalesef onlar sizden uyanık, bir müüdet hesap çalışmaz sa bu defa da çalışmadı deyip aynı rakkamı keseceklerdir emin olun.

Ersin dedi ki...

BArton
fikirlerine aynen katılıyorum, ve de en güzel kart müze kart....

defneyleyasamak dedi ki...

hocam, o bankanın kestigi bedelin iptalini ve size iadesini isteyebilirsin. Bunun icin pazartesi bir dilekçe ve eki yargıtay kararı faklayacagım,bir sonraki ay iade etmemislerse haberim olsun, direk veririm tüketici hakem heyetine, diger bankalar icin de aklınızda olsun...

Ersin dedi ki...

aaa bu süper bir haber
muhakkak nasıl yapılacağını bana bildir canım
sevgiler