Cumartesi, Temmuz 10, 2010

basit siyaset

Dünyadaki en basit ve çirkin siyasetin bizde olduğuna inanıyorum.
Maalesef özellikle 80'li yıllardan itibaren son derece seviyesiz bir siyaset yapılıyor.
Bunun en önemli sebeplerinden biri 80 darbesi ile apolitize edilmiş bir gençlik ve halk oldu. Siyaset yerini dogmatik düşüncelere bıraktı bunun sonucu olarak zaten az okuyan ve irdelemekten uzak duran pekçok insan politikadan koptu.
İrdelemeden, sormadan, taparcasına sarıldığı liderlere havale etti herşeyi.
Padişah misali liderler her ne cenahtan olurlarsa olsunlar politikayı "ben yaptım oldu"larla yönetmeye başladılar.
Sonuç ortada, al gözüm seyreyle....
Aydınlanmanın durduğu noktada birey ortadan kalkar orada ancak kulluk olabilir, bu da güruh zihniyetini ortaya çıkartır ki bu zihniyetin Menemen'de, Maraş'ta ve Sıvas'ta yaptığı malumdur.
Bireysel sorgulama dogmatik felsefede yoktur, dogmalar vardır ve onları da sorgulama imkan ve ihtimali yoktur. Hangi görüşten olursa olsun dogmatik felsefe aydınlanmayı ortadan kaldırır kişi artık birey olmaktan çıkarır, bunun yerine dikte ettirilmiş öğreti geçer.
Elbette bu felsefe de kendi baronlarını, elitlerini, hocalarını, beylerini, vs. yaratır, bunlar da birilerinin kendi başlarına düşünerek aydınlanmaya çalışmalarını hiç istemez, zira egemenlikleri tehlike altına girer... Son yıllarda bizde de gelinen durum budur.

Geç olsa da değinmeden geçemeyeceğim bir durum da şu çömelme meselesi oldu. Birileri bunu üzerinden politika yapmaya çalıştı, çalışmadı yaptı, buna müspet menfi olarak çanak tutanlar, cevap verenler bile oldu.

Bir partiyi, onun liderini ve görüşlerini tasvip etmeyebilir insan, ama bu siyasi alanda olmalıdır.

Çömelme resminde, bu ülkenin en üstün askeri rütbesi, onun altındaki üst rütbeli zevat ile birlikte Recep Bey de çömelmiş görünüyor. Ne var bunda yani herkes ayakta da Recep Bey mi korkup çömelmiş?, belli ki bir güvenlik prosedürü var, böyle durulması gerekmiş o da çömelmiş. Diğer partinin genel başkanı da gitmiş resimde gene görülüyor ki diğer zevat gibi o da çömelmemiş.
Arkadaş çömelme veya çömelmeme ile orada akan kan duruyor mu, işsizler iş buluyor mu, açlar doyuyor mu, çiftçi kazanıyor mu, maden kazaları bitiyor mu??? memleketin bir sürü olumsuz hali halloluyor mu, ? ? ? ?... Böyle basit siyaset olur mu ??
Medya da bayılıyor bu işlere her iki yandan da evir çevir halkıma yedir.
Lafa bakın bizim başkan çömeldiğinde de diğerinden daha uzun, var mı böyle bir laf yahu...
Buradan sade bir vatandaş olarak ( zira bu sade vatandaşlar sayesinde o mevkilerde bulunmaktasınız) Kemal Bey'e de bir tavsiyem var, muhterem bu basit siyaset illeti sizi yakalamadan bu pis politik çukurdan uzaklaşın aksi taktirde başına konan talih kuşu kaçar o kaçarsa bu millete de yazık olur size de....

3 yorum:

Tanya's dedi ki...

Yahu talih kuşunu kaçırmasa bari..pek haklısın hocam..ne güzel özetledin..anlayana elbet...

Ersin dedi ki...

sevgili, akılcılık ve aydınlanma ile her türl, karanlık bertaraf edilir yeterki şu basit olitikalardan kurtulalım

basri dedi ki...

Gecen gün kılıçlaroğlu ile ilgili benzer şeyleri yazdım. Ama tüm yuları talih kuşunu konduranlara bırakırsa, Gandi değil kukla kemal olur. İşte o zaman beklenenler başka bahara kalır.