Perşembe, Ekim 04, 2007

Nedir bu şımarıklık

Arkadaşlar, bilmem farkında mısınız bilmem ama tüm ramazan süresinde yoğun bir "ben oruçluyum haaa" şımarıklığı yaşanıyor. Böyle toplum baskı altında tutulmak isteniyor. Amaç ise din baronlarının ceplerini biraz daha dolduracak, onları biraz daha patron kılacak dinsel oligarşinin kurulması. Şimdi hemen bu adam dinsel olgulara fütursuzca laf ediyor diyenler olabilir. Ama öyle değil, ben her dine ve onların kişiler tarafından kendilerini geliştirmek adına uygulanmalına karşı değilim, aksine takdirle izlerim, ama bu dinsel olgular bir gösteri haline geldiğinde bunun arkasında birşeyler aramak lazım.

Malezya örneği son günlerde çok konuşulan bir gerçek, geçtiğimiz günlerde bu ülkenin, şeriat düzeni ile yönetilen bir bölgesinde (unutmayın malezyanın sadece %60'ı müslüman orada da başka üçkağıt var anlatacağım) dinsel ve hatta herşeysel lider olan bir Malay, büyük bir gazetemize verdiği demeçe şöyle diyor: " biz her dini saygı ile karşılarız, burada budistler ve müslüman olmayanlarla kardeşce yaşıyoruz, ben onların cenaze ve düğün törenlerine gidiyorum ve İslamı' anlatıyor onları da bu güzel dine çaığırıyorum". İslamın güzel bir din olduğuna hiç bir diyeceğim yok ve adamın sözleri ne kadar güzel değil mi. Bu sözler güzel değil arkadaşlar, düşünün babanız ölmüş, cenazedesiniz o arada kıyafetleri içinde bir budist geliyor size ve diğer kişilere Budizmin güzelliğinden ve meziyetlerinde bahsediyor, acaba ne hissedersiniz. Bırakın onu bu ülkede hristiyanlık misyonerliği yapanlar polis takibine uğramıyorlar mı kendilerinde gazetelerde sapkınlar olarak bahsedilmiyor mu hem de İsa peygamber ve dini Kur'an da kabul edilmişken?
Bu işler tamamen siyasi İslamın etkin kılınması ve bir İslamı alet ederek hakimiyet ve iktidar kurmaktan başka birşey değildir. Kişinin en yumuşak karnı dinî inancıdır, oradan ona istediğiniz gibi vurabilir ve teslim alabilirsiniz.

İşte Malezya'da da dini alet ederek Malay ırkı tüm ülke ve ırklar üzerinde baskınlık kurmuş ve yönetmektedir, ellerinde de olabilecek en sağlam silah "din" vardır.

Gelelim, bizdeki duruma, hiç gizlememek gerekli, bu mahalle baskısı da değil, bir sitasi eğilimin baskısıdır, benim çocukluğumda ve ilk geçliğimde de insanlar oruç tutarlardı, ama hiç böyle manzaralar görülmezdi, şimdi ne oldu ? nasıl bir kulübü tutanlar onun formasını giyerek sokakta dolaşıyor ve kendi baskılarını kurabiliyorlarsa yani, örneğin, herkesin fenerbahçe forması giyip dolaştığı bir maç günü galatasay forması ile, şükrü saracoğlu stadı cıvarına gitmiyorsunuz. Kimse size buralarda gs forması giymek yasak diyor mu, ama sıkıysa giyin, şanslıysanız bir iki sıyrıkla kurtulursunuz ( böyle düşünmeyenleri tenzih ederim, keşke daha çok olsalar da ben yalancı çıksam) durum aynı.

Sokaklarda iftar sofraları, iftar sırasında dükkan kapamalar ( bu da baskı ile oluyor, millet diğerlerinden utanıp dükkan kapıyor, kapamazsa diğer esnaf ona hoş bakmıyor çünkü), İftar sırasında başbakanlıkta iki tane koruma görevlisinin kaldığı bir memleket, yazıklar olsun.

Pek çok resmi kurumda, ramazanda mutfak tamirleri, yemek şirketleri az yemek getirmiyor yalanları, kimsenin daha şimdilik ramazanda yemek çıkartmıyoruz günah arkadaş diyesi yok, ordudan ve diğer laik güçlerden tırsmaktan.

Aslında biliyor musunuz bu tam bir çıkar faaliyeti, baksanıza tüm gazeteler dergiler, TV'ler bir ramazan çılgınlığına bürünüyor herkez şu ramazan pastasından ne pay alırız diye hırs ile koşuşturuyorlar, her bir TV kanalında sahte güler yüzlü bir takım adamlar, kendilerinin hiç uygulamadıkları, sevgiden bahsediyorlar, belediye çadırlarına, bilumum iş çevreleri yemek gönderiyor falan. Bunların hepsi yalan, benim bir arkadaşım var, kendisi bir kafenin yöneticisi, kafe ramazanda tadilatta ! değil, kadın olarak olabilecek en modern rahat kıyafetleri giyer, sigara da içer, içkisini de içer, hiç belli etmeden orucunu tutar, ya da ahmet amca, gayet normal yaşantısını sürer, her zamanki gibi çalışır, evine gelir, iftarını yapar hiç anlamazsınız ikisini de işte gerçek bu her halde bir inançlıda yukarının da isteği bu olsa gerek.

Arkadaşlar bir de bu görüşün anayasal bir görüş haline geldiği durumları düşünebiliyor musunuz, hani şimdi resmi olmadan yapılan bu işler ne hallere gelir.

Avrupa birliği mi, hadi canım, bence arap ligi.

Allah, Allah adına kendisine çıkar sağlayan cümle alemi islah etsin ,

Selamlar.

7 yorum:

Tanya's dedi ki...

Yahu hocam... allah adına oruç diyoruz..namaz diyoruz..ramazan bittiğinde de herkes kendi dümenine devam..yolsuzluklar almış başını gidiyor ama müslümanız hepimiz..baştapan ve cumhurtapanı dahil..nedir? ne oluyor anlamıyorum..karşılıksız sevgi ise hissetmemiz gereken..sanırım yolu malezya örneğinden gecmiyor.

Ersin dedi ki...

haklısın, birileri birilerinde daha çok seviyor allahı, oysa allah hepimizin allahı hatta dinsizin bile bence. ama işte olmıyor olamıyor insa faktörü girdimi herşey çıkar için olabiliyor.ya da ben tamamen yanlış düşünüyorum herşeyi.

aum dedi ki...

Sevgili Hocam ne kadar da haklısınız . Din bizim yüregimizdir kısaca ve öz olarak degil mi ? ve bu her dine ait kişide varolan bişi Tanrının insana armaganı "yürek" ve tanrı o yürekle "kendini bil " dedi insanoglunu yarattı düalitenin içine ...ve din hiçkimseyi hiçbir şeye özendirmemektir ve ikilikten bir olana ulaşmaktır ..

Verda dedi ki...

Ersin
Yazını kopyalayıp blogumda, heryerede kullanmak istiyorum. Yabancı bir arkadaşım var burada; geçenlerde anlattı, kız gymden çıkmış elinden su ile... taxi çevirmiş, ne o demiş taxici olacak herif, oruçlu olman gerekir senin diye. Kız korkmuş. Zaten duysanız kızın türkçesi türkçe değil. Demiş ben hristiyan... Taxicide şöyle demiş. ne karşımda içiyosun o zaman, almıyorum seni taxime.

Bunlar hiç yaşanmazdı. Bence Türkiye İrandan daha beter olacak ve o günler yakın...Ve biz hiçbirşey yapamayacağız. Kaçmaktan başka!

Ersin dedi ki...

Verdacım sıradda yazılar var istediğini kullan blogu yoğunlukla bu konuda kullanmak istiyorum, kaçmak bence yapılmayacak birşey bu ülke dünyanın en güzel ülkesi, biz de kendi görüşlerimizle, mücadelemizi verelim ki bu güzel cumhuriyet kazanımları ile ilalebet payidar kalsın.
Bu arada hoş geldin :)

Verda dedi ki...

Ay evet..Hoşbuldum..hehehe yakında Londra yolcusuyum ama gitmeden ülke meselelerini bir kenara bırakıp sizlerle biraraya gelmek isterim...Lakin alkol almak lazım :)

Ersin dedi ki...

görüşelim gitmeden önce muhakkak ikimiz de özledik seni yahu