Perşembe, Eylül 24, 2009

ayıp oldu İDO

Bostancı'dan, Adalarara ulaşım  için dört vasıta var, 

Birincisi, vapurlar, uzun yıllardır değişmeyen Bostancı ve Kabataştan kalkan vapurlar.

İkincisi,  yolcu motorları Bostancı'dan, Maltepe'den ve Kartal'dan kalkan kooperatife bağlı yolcu motorları ( başka motorlar da olabilir ama en çok gördüklerim bunlar. Bostancı'dan kalkan motorların 2-3 adedi büyükçe.

Üçüncüsü, İDO deniz taksi ( keseniz elveriyorsa binebilirsiniz).

Dördüncüsü, Bostancı'daki motorları işleten kooperatife bağlı deniz taksi, ( keseniz elveriyorsa binebilirsiniz).

Genelde tercih edilen vapurlardır, ne de olsa devlet güvencesindedir, büyüktür, rahattır, çay-tost ucuzdur ( büfe işletmeleri İDO ya geçtiğinden beri), vapur yolcusu mümkün olduğunca vapuru tercih eder.

Bugün ( 24 eylül) gördüğüm kadarı ile, öğlen saatlerinde bazı vapur seferlerini de yolcu motorları yapmaya başlamıştır. Vapuru özellikle tercih eden yolcular için bu, kabul edilemez bir durumdur. Zira vapur cüssesi itibarı ile çok daha emniyet telkin edicidir.

Öte yandan vapur tarifelere çok daha uygun hareket etmektedir. Yolcu motorları iskelele yanaşmak üzere inşa edilnediklerinden, iskeleye burundan yanaşmakta, sırat köprüsü gibi bir daracık uçtan, yeni yapılmış olan altları tekerlekli merdivenlere inilmek zorunda kalınmaktadır ki, bu merdivenler, metal olup, tekerlekler her yolcu ile hareket ettiğinden büyük tehlike arzetmektedir.

Oysa göründüğü kadarı ile İDO, yeni vapurlarını bile otomatik kapılı sistem  yaptırmıştır. Eski vapurlarda ise yolcu iniş sırasında öne gelmesin diye bir güvenlik bandı ile çıkış kapatılmaktadır. buı durumda bu ne perhiz  bu ne lahana turşusudur vaziyeti peydah olmuştur. Yoksa Ada yolcusu daha az mı kıymetlidir.

İskeleye yanaşması itibarı ile özürlülerin inme-binmesi neredeyse imkansız durumdadır, çocuklar, yaşlılar için olmasını hiç dilemediğimiz kazalara son derece açık bir vaziyettir.

Ayrıca yolcu vapuralara sırf vapur olduğu için özellikle binmektedir, vapur diye yolcu motoruna bindirilmek te neyin nesidir.

Neden bu değişiklik yapılmıştır'ın birkaç cevabı ve elbette karşı cevabı olabilir.

1- İDO'nun elinde yeterli vapur yoktur. ( bu durumda vapur seferlerini azaltmalıdır, zira aynı yolcu motorları bir yan iskeleden kendi adlarına çalışmaktadırlar.)

2- İDO mazot alamamaktadır  ( bu durumda vapur sefertlerini azaltmalıdır, zira aynı yolcu motorları bir yan iskeleden kendi adlarına çalışmaktadırlar.)

3- Adalar Belediyesi AKP'den CHP'ye geçtiği için AKP'li büyük şehir belediyesine bağlı İDO AŞ.ada halkından intikam almaktadır. ( bu durumda söyleyecek bir şey yoktur)

4- Birilerine iş yaratılmakta devletin parası ödenmektedir ( bu durumda söyleyecek bir şey yoktur)

5- Vapur seferleri gayrı ekonomiktir ( unutulmamalı ki adalar gibi yerlere yapılan seferler kamu hizmetidir, devlet kamu hizmetini gerekirse zarar etse de yapar).

Adalarda kışın da yaşayan pek çok insan var. Yolcu motorları bakımlı olabilirler, kaptanları tayfaları çok iyi niyetli olabilir, ancak adı üzerinde motordur, bir kısmı eski hücumbotlardan bozmadır, en azından vapur ile karşılaştırıldığında insana daha az emniyet vermektedir. Marmara denizi hiç şakaya gelmez "Üsküdar" vapuru faciası daha akıllardan silinmemiştir. Adalar arasında pek çok öğrenci okullara gitmektedir.

İDO yetkililerine sorduğumda onlar da birşey bilmediklerini, ancak İDO'nun bir müddettir bunu yapmak istediğini söylediler. işin ilginç yanı bu tarifeye yaz sezonunun bitişi ile başlanmıştır.

İDO'nun bu son derece sakıncalı kararından vazgeçmesini özellikle Adalar'da yerleşik bulunan kişilerin haklarına sahip çıkmalarını diliyorum. Bir sözüm de Adalar Belediye Başkanı Sayın Farsakoğlu'na, seçildiğinizden bu yana tüm olumsuzluklara göğüs gererek çok iyi bazı girişimlerde bulundunuz, bu konuya da el atmanızı ve bizleri bilgilendirmenizi rica ederiz.

4 yorum:

Tanya's dedi ki...

Sevgili,

Dün şaşırdım ben vapurla gideceğiz zannaderken iskeleye eğri büğrü yanaşmış..önümüzdeki yaşlı teyze ve amcanın ıhlayarak tırmandığı merdivenleri görünce...aynı merdivenlerden valizlerini çekelediklerini görünce...

Bu mudur bir partiye sempati duymazsan ve oy vermezsen halkın hakkettiği..bilemedim..bilemedim..ve emin ol kimsenin sesi cıkmayacak bu olumsuzluğa karşı...olan herşeyi koyun gibi kabullendiğimiz gibi bunu da kabulleniriz biz..bizde var o kabulleniş..

Ersin dedi ki...

sevgili dünkü manzara tam da tahmin ettiğim gibiydi umarım çok daha tatsız olaylar kazalar yaşanmaz.
ben ido ya yazdım bugün cevap vermeye tenezzül ederlerse aynen yayınlayacağım

Filiz Morkoç dedi ki...

Ben de bir adalı olarak 3numaralı nedenden ötürü büyük şehir belediyesinin intikamı olarak görüyorum olayı.. Yaz tarifesinin bitmesini beklemeleri de gayet doğal bir sonuçtur çünkü son yıllarda yazın ada vapurlarındaki "tesettürlü" hanım sayısı göze batacak kadar artmış ve o hanımlar, adalı özellikle de gayrimüslüm halkı rencide etmek gayesiyle adalara gönderilmeye başlanmıştır.

Ersin dedi ki...

Sevgili Aklındakiler, size hak veriyorum, maalesef artık ne yapacağını şaşırmış bir haldeler, yok yok şaşırmış demek yanlış çok iyi bilir bir haldeler, ama unutulmasın ki bu milletin sağı solu hiç belli olmaz, bakalım nasıl olacak gelişmeler, bizler demoktarik haklarımızı kullanarak birbirimizi uyararak efendi gibi muhalefet ederek herşeyi düzeltecek güçteyiz,ayrıca son seçimlerdeki oyları ge muhalif oyların yüzdesi ortada,